İngiltere parlamentosu, sığınmacıların gönderilmesini öngören tasarıyı kabul etti

İngiltere'de parlamento, sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesini öngören tasarıyı kabul etti. İçişleri Bakanı James Cleverly, bunun "tekneleri durdurma planında bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören yasa tasarısı, parlamentoda kabul edildi.

Tasarının yasalaşması, sığınma talebinde bulunan düzinelerce insanın potansiyel sınır dışı edilmesine ilişkin yasal mücadelelerin önünü açacak.

Sunak, İngiltere'ye düzensiz yollarla gelen sığınmacıları Kigali'ye sınır dışı edecek olan tasarıyı, Manş Denizi'ni geçen küçük tekneleri durdurma girişimlerinin merkezine koydu.

İçişleri Bakanı James Cleverly, bunun "tekneleri durdurma planında bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

Birkaç gün içinde yasalaşacak

Cleverly, sosyal medyada yayımlanan bir videosunda "Ruanda'nın güvenliği yasa tasarısı parlamentodan geçti ve birkaç gün içinde yasalaşacak" dedi ve devam etti: 

"Yasa, insanların sınır dışı edilmelerini engellemek için sahte insan hakları iddialarını kullanarak yasayı suiistimal etmelerini önleyecek. Yasa, İngiltere parlamentosunun egemen olduğunu açıkça ortaya koymakta ve hükümete Avrupa mahkemeleri tarafından dayatılan geçici engelleme tedbirlerini reddetme yetkisi vermektedir. İlk uçuşun önünü açmak için ne gerekiyorsa yapacağıma söz vermiştim. Biz de bunu yaptık. Şimdi uçuşları başlatmak için her gün çalışıyoruz"