İngiltere terörle mücadele stratejisini açıkladı

İngiltere İçişleri Bakanı Smith, ülkenin terörle mücadelede sırtını sadece polis ve istihbarat birimlerine yaslayamayacağını ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere İçişleri Bakanı Jacqui Smith, İngiliz hükümetinin yeni terörle mücadele stratejisini açıklarken, bu strateji gereği topluma daha çok rol düştüğünü belirtti.

"Toplum terörün yenilmesi için üstüne düşeni yapmalı" diyen Smith, ülkenin "terörle mücadelede sırtını sadece polis ve istihbarat birimlerine yaslayamayacağını" ifade etti.

Kamuya açık çarşı, otel gibi yerlerde görev yapan 60 bin sivilin bir terör saldırısı öncesinde ve sırasında neler yapmaları gerektiği konusunda eğitileceğini bildiren Bakan Smith, "ciddi" alarm seviyesinin, her an bir terör saldırısının, uyarı olmaksızın olabileceği ve kuvvetle muhtemel olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Yeni terörle mücadele stratejisinde ayrıca, biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer silahların teröristlerin ellerine geçmesi ihtimaline de dikkat çekildi ve bu konuda önlem alınması gereği vurgulandı.

El Kaide liderliğinin parçalanmasının mümkün olabileceği, ancak etkisindeki kitlelerin bundan etkilenmeyeceğine işaret edilen strateji belgesini açıklayan Smith, "Teröristler her zaman bizim bir adım önümüze geçmeye çalışacak. Bu nedenle artık terörle mücadele stratejilerini kapalı kapılar ardında, kamuoyundan gizli belirlemek yetmez. Kamuoyunu da bu mücadele ve stratejinin parçası haline getirmek gerek" dedi.

Bu mücadele ve yeni stratejinin uygulanması için gereken kaynağın sağlanacağını da belirten İngiltere İçişleri Bakanı Jacqui Smith, "Biz parlamento ve hükümet olarak faaliyet gösterdiğimiz Whitehall'da oturarak terörü yenemeyiz. Terörle mücadele sadece polis ve istihbarata bırakılacak bir olay da değildir. Biz bu mücadeleye mümkün olan en geniş desteği verdiğimizden emin olmalıyız" dedi.

Yeni strateji belgesinde yer alan bazı öneriler şöyle sıralandı:

"-Kamuya açık yerlerde çalışanlar, terör tehdidine karşı uyanık olması ve olası saldırının ardından yapılacaklar konusunda eğitilecek.

-Toplum içindeki antidemokratik radikal sesler kontrol altına alınacak.

-Demokrasi yanlısı Müslümanların seslerinin duyulması desteklenecek.

-Terörle mücadele alanında hizmet eden polis ve istihbaratın kaynakları artırılacak."