İngiltere'de elektrikli araç kullanımı yaygınlaşacak

Renault-Nissan İttifakı ve Milton Keynes Belediyesi, şehirde elektrikli araçların ve altyapısının kullanım takvimini belirleyen nihai anlaşmayı imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Renault-Nissan İttifakı'nın İngiltere'nin Milton Keynes Belediyesi ile elektrikli otomobil için nihai bir anlaşma imzaladığı bildirildi.

Renault-Nissan İttifakı'nca yapılan açıklamada, Milton Keynes Belediye Meclisi ve Renault-Nissan İttifakı'nın, şehirde elektrikli araçların ve altyapısının kullanım takvimini belirleyen nihai anlaşmayı imzalayarak "yeşil" ulaşımın geleceği için önemli bir etabı aşmış oldukları belirtildi.

Söz konusu anlaşmanın, Milton Keynes şehrinin bu konuda yurt içinde ve yurt dışında bir model haline gelmesini hedefleyen Belediye Meclisinin karbon salımlarının azaltılması programında yer aldığı dile getirilen açıklamada, imzalanan anlaşma ile Milton Keynes'te elektrikli araçların kullanımı ve yaygınlaştırılması yönünde iki tarafın taahhütlerinin tanımlandığı, Belediye Meclisinin, şarj istasyonları ağının geliştirilmesini üstleneceği, Renault-Nissan İttifakı'nın da elektrikli araçları ticarileştireceği kaydedildi.

Anlaşmanın hükümlerine göre, Milton Keynes Belediye Meclisi, şehrin kamuya açık ve özel alanlarında 430 adet elektrikli araç şarj istasyonunun ve 2 bine kadar konutta şarj noktalarının tesisini sağlayacağı, sürücülerin elektrikli araçların kullanımını kolaylaştırmak amacıyla, özellikle şehir merkezindeki istasyonlarda ücretsiz şarj ve park gibi yerel teşvik önlemlerinden yararlanacakları ve elektrikli bir araç satın alırken hükümetten 5 bin pounda kadar teşvik primi alacakları ifade edildi.

Kitlesel satışa dönük ilk elektrikli araç Nissan LEAF

Milton Keynes ile işbirliği çerçevesinde, Renault-Nissan İttifakı'nın, elektrikli araç taleplerinde İngiltere'de bu kente öncelik verilmesi konusunda mutabık kaldığı belirtilen açıklamada, Nissan'ın, kitlesel satışa dönük dünyanın ilk erişilebilir fiyatlı elektrikli aracı Nissan LEAF modelini temin edeceği, aracın 2010 sonunda Japonya, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde pazara sunulacağı, 2011 başında ise Milton Keynes'te satışta olacağı bildirildi.

Lityum-iyon bataryalı bir şasi için özel olarak tasarlanmış orta boy sedan aracın, tüketicilerin somut gereksinimlerine cevap vermek amacıyla beş yolcu taşıyabileceği ve 160 kilometrelik bir menzile sahip olacağı dile getirildi.

LEAF'ın lansmanı için Avrupa'da teknik desteğin, Milton Keynes yakınındaki Cranfiel'da kurulu Nissan Teknik Merkezi tarafından sağlanacağı belirtilen açıklamada, Nissan'ın geliştirme ve tasarım dünya ağına dahil olan bu merkezin İngiltere'de Nissan'ın 750 çalışanını bir araya getiren destek, geliştirme ve tasarım ekibine ev sahipliği yaptığı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Nissan International SA'nın Avrupa Araştırma ve Geliştirmesinden sorumlu Başkan Yardımcısı Kunio Nakaguro şunları kaydetti:

"Milton Keynes Belediye Meclisini, elektrikli araçlar için gerekli şarj istasyonlarının kurulması için hükümet finansmanından yararlanma fırsatını öngörmüş olmasından dolayı kutluyoruz. İmzalanan anlaşma, yerel makamlar ve Renault-Nissan gibi elektrikli araç üreticileri arasındaki işbirliğinin, elektrikli araçların başarılı olması için gerekli olan çerçevenin yaratılmasına olanak vereceğini kanıtlıyor."

Renault'dan 4 elektrikli araç

Açıklamada, Renault'un, başlangıçta dört model olarak öngörülen Z.E. gamından gelen iki modelin İngiltere lansmanıyla geniş kitlelere dönük erişilebilir sıfır salımlı araçlar dünyasına 2011 ortasında adım atacağı vurgulanarak, söz konusu iki model hafif ticari aracın Kangoo Express Z.E. ile iki kişilik küçük şehir modeli Twizy Z.E olacağı, 2012 yılında ise dört kapılı sedan Fluence Z.E. ile ve beş kapılı süper-mini Zoe Z.E'nin lansmanının yapılacağı bildirildi.

Renault İngiltere Genel Müdürü Roland Bouchara, yaptığı değerlendirmede, "Nissan ile birlikte, şarj istasyonları yerleşim programından yararlanacak ilklerden biri olan Milton Keynes Belediye Meclisi ile işbirliği yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Bu sözleşme bize elektrikli araç gamımızın kapasitesini reel bir ortamda kanıtlamak için mükemmel bir fırsat sunuyor ve büyük ölçekli pazara elektrikli ulaşımı getirme hedefimize doğru büyük bir adım atmamızı sağlıyor" ifadesini kullandı.

Milton Keynes Belediye Meclisi Başkanı David Hill ise "Milton Keyneslilerin elektrikli araçların benimsenmesinde ve kullanımında öncü olmalarını sağlamak amacıyla Renault-Nissan İttifakı ile çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Biz yeşil teknolojiler ve girişimler konusunda her zaman öncü olduk ve bu anlaşma da karbondioksit salımlarının azaltılmasında örnek kent olan Milton Keynes için olumlu bir etap oluşturuyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir