Irak'ta yeni hükümet ilan edildi

Irak'ta Haydar el-İbadi'nin kabinesi, parlamentodan güvenoyu aldı. Böylelikle Irak'ta Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin içerisinde yer aldığı geniş katılımlı bir hükümet kurulmuş oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak'ta, Haydar el-İbadi'nin kabinesi, parlamentodan güvenoyu aldı. Böylelikle Irak'ta Şiiler, Sünniler ve Kürtlerin içerisinde yer aldığı geniş katılımlı bir hükümet kurulmuş oldu.  

Hükümetin programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 "evet" oyuyla kabul edildi.  

Yeni kabinede eski Başbakan ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Muttahidun Koalisyonu Başkanı Usame Nuceyfi ve Irak Ulusal Koalisyon (Vataniyye) Başkanı İyad Allavi'ye Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevi verildi. 

Sünni siyasetçi Salih Mutlak, Beha Areci ile eski Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Başbakan Yardımcısı oldular.   

Uzun tartışmalar sonucunda kurulan yeni kabinede 17 bakanlık Şiilere, 7 bakanlık Sünnilere, 4 bakanlık Kürtlere verilirken azınlıklara da bir koltuk verildi. Ayrıca Petrol, İçişleri ve Dışişleri gibi kritik bakanlıklar Şiilere bırakıldı.  

Irak'taki yeni kabinede şu isimler görev aldı:  

İçişleri Bakanlığı Hadi el-Ameri, Petrol Bakanlığı Adil Abdül Mehdi, Dışişleri Bakanlığı İbrahim Caferi, Yüksek Eğitim Bakanlığı Hüseyin Şehristani, Sağlık Bakanlığı Adile Hamud, Ulaştırma Bakanlığı Bakır Cebir Zubeydi, İnsan Hakları Bakanlığı Muhammet Mehdi el-Beyati, Adalet Bakanlığı Haydar Zamili, Elektrik Bakanlığı Kasım Fehdavi, Su Kaynakları Bakanlığı Cevat Şuheyli, Gençlik ve Spor Bakanlığı Abit Hüseyin Abtan, Savunma Bakanlığı Halid Ubeydi, Eğitim Bakanlığı Muhammet İkbal, Planlama Bakanlığı Selman Cumeyli, Sanayi Bakanlığı Nesir İsavi, Çevre Bakanlığı Kuteybe Cuburi, Ziraat Bakanlığı Felah Zeydan ve Şehircilik Bakanlığı Tarık Haykani, Maliye Bakanlığı Roj Nuri Şavez, Kültür Bakanlığı Feryat Revandizi, Ticaret Bakanlığı Milas Abdülkerim Kesnezani, Halkla İlişkiler Bakanı Felah Sudani, Vilayetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmet Cuburi, Belediyelerden Sorumlu Devlet Bakanı Abdulkerim Yunus.  

Kimi bakanlıklar konusunda ise henüz bir anlaşma sağlanamadığı belirtildi. Bu bakanlıklarda vekaleten görev yapılacak. Önümüzdeki günlerde söz konusu bakanlıkların yürütülecek pazarlıklar sonucunda, Kürtlere ve azınlıklara verileceği belirtiliyor.  

Irak'ta parlamento seçimleri, 30 Nisan tarihinde gerçekleşmiş, Eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin hükümet kuramaması ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların ülke genelinde yaydığı şiddet sonucunda yeni hükümetin kurulması ertelenmişti. Dünya kamuoyu ve Irak'taki Şii dini mercilerin çağrıları üzerine Maliki, üçüncü dönem başbakan olmaktan vazgeçmiş Cumhurbaşkanı seçilen Fuat Masum, hükümet kurma görevini Haydar el-İbadi'ye vermişti.  

Kürtlerden şartlı destek

Irak Parlamentosu'nda 62 sandalyesi olan Kürtler, ilan edilen yeni hükümete, şartlı olarak katılma kararı aldı. Kürtler, hükümetin ilk üç ayında taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda kabineden çekileceklerini duyurdular. 

Irak Parlamentosu'nda Haydar el-İbadi'nin kabinesi onaylanırken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Kürt siyasi parti liderleri, Süleymaniye'de olağanüstü toplanarak, hükümetin kurulmasıyla başlayacak yeni süreci değerlendirdiler. 

Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığında 7 saat süren toplantı sonrası basına açıklamalarda bulunan Kürtlerin müzakere heyeti başkanı Hoşyar Zebari, hükümete şartlı destek verdiklerini söyledi. 

"Yeni kurulan hükümete kendini göstermesi için üç ay fırsat tanıdıklarını" ifade eden Zebari, "Bu süre içerisinde bütçe kesintisi, petrol ihracı, tartışmalı bölgelerle ilgili anayasanın 140. maddesinin uygulanması ve Peşmerge güçlerine gerekli askeri yardımın yapılması konularında Bağdat'taki hükümetin nasıl bir tutum sergileyeceğini izleyeceğiz. Eğer bu saydıklarımız olmazsa hiçbir hükümetin teşkilinde yer almayacağız" diye konuştu. 

IKBY Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin de mevcut konjonktürde Kürtlerin, hükümete katılmasının faydalı olacağı yönünde karar aldıklarını dile getirdi. 

Hükümete, "şartlı katılımın" söz konusu olduğunu kaydeden Hüseyin, Bağdat'ın eski gücünün kalmadığını, Musul'un, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçmesinden sonra dengelerin değiştiğini savundu. Hüseyin, "Eğer verilen üç aylık süre içerisinde hiçbir sorun çözülmez ise o zaman halkımıza, Irak, dünya ve dost ülkelere Bağdat'takilerin tutumu nedeniyle hükümetten çekildiğimizi bildireceğiz" dedi.