İran, 'batının müdahaleci politikasını' görüşüyor

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kaşkavi, bağımsız bir ülkenin içişlerine karışmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran Meclisi, "cumhurbaşkanı seçimine ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinin müdahaleci politikalarını" görüşüyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi, İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonunun, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki'nin de katılımıyla olağanüstü toplandığını söyledi.

Kaşkavi, "toplantıda ABD ve Avrupa ülkelerinin cumhurbaşkanı seçimi öncesinde, sırasında ve sonrasındaki müdahaleci tutum ve açıklamalarının masaya yatırıldığını" belirtti.

Batılı ülkelerin, "siyasi-resmi, güvenlik-iletişim ve istihbarat" alanlarındaki müdahalelerinin üç ana başlık altında ele alındığını kaydeden Kaşkavi, bağımsız bir ülkenin içişlerine karışmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

ABD ve Batılı yetkililerin İran halkını yasalara uymak yerine açıkça tahrike teşvik ettiğini savunan Kaşkavi, "Batının, kontrolündeki kitle iletişim araçlarıyla İran'da anarşi, karışıklık ve yağmacılık peşinde olduğunu" söyledi.

Cumhurbaşkanı adaylarının ve taraftarlarının tamamının İran halkının bir parçası olduğunu belirten Kaşkavi, tahrikçilerin ve onların destekçilerinin halktan sayılamayacağını ifade etti.

Kaşkavi, toplantıda alınacak karar doğrultusunda bazı Batılı büyükelçilerin ihracının da gündeme gelebileceğini, ancak bu konuda şimdilik açıklama yapamayacağını kaydetti.

Tahran yönetimi, Batılı ülke büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, bu ülke liderlerinin seçimlere ilişkin açıklamalarını içişlerine müdahale olarak değerlendirmiş ve bu konudaki rahatsızlığını ilgili taraflara iletmişti.

Ölenlerin anısına protesto

Ayrıca İran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine hile karıştırıldığını öne süren Mir Hüseyin Musevi yandaşı gençler, protestolarda ölenlerin anısına, yeşil kurdele bağlı siyah mumlar taşınması çağrısı yaptı.

Musevi'ye bağlı internet sitesi üzerinden yapılan çağrıda, sürücülerden de, yerel saatle 17.00'den (TSİ 15.30) itibaren iki saat süreyle otomobillerinin farlarını açık tutmaları istendi.

Çağrıda amacın, "son olaylarda şehit olanların aileleriyle dayanışma" olduğu belirtildi. 

Polis, bugün yaptığı açıklamada, 10 kişinin öldüğü sadece Cumartesi günü 457 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Bazı usulsüzlüklerin olduğu kabul edildi

Öte yandan Anayasayı Koruyucular Konseyi, bugünkü açıklamasında, seçimde bazı usulsüzlükler olduğunu kabul etti.

Geçen haftaki itirazları değerlendiren Konsey, 50 seçim bölgesinde bazı "düzensizlikler" belirlendiğini, ancak bunun Mahmud Ahmedinejad'ın zaferini etkilemeyeceğini kaydetti.

Konsey sözcüsü Abbas Ali Kadhodai, devlet televizyonunun resmi internet sitesinde yer alan açıklamasında, bu seçim bölgelerinde, "kayıtlı seçmen sayısından daha fazla kullanılan oy olduğunu", ancak bunun sonuçları etkileyecek düzeyde olmadığını belirtti.