İran, ABD'nin Astana katılımına karşı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Astana görüşmelerine ABD'nin gelmesine karşı olduklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Suriye için Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak görüşmelere Türkiye ve Rusya'nın daveti üzerine ABD'nin de katılmasına karşı olduklarını söyledi.

İran Tasnim ajansının haberine göre dün konuşan Zarif "Biz onları davet etmedik ve katılmalarına karşıyız" dedi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, 23 Ocak'ta yapılacak görüşmelere ABD ve İran'ın katılımının "kesin gibi" olduğunu söylemişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise salı günü devlet televizyonunda canlı yayınlanan bir basın toplantısında, "İran, Rusya ve Türkiye Suriye'de ateşkesi sağlamayı başardılar... Bu, üç ülkenin etkili olduğunu gösteriyor" dedi.

ABD ve Suudi Arabistan'ın neden Suriye barış girişimlerinde doğrudan bir rol oynamadıkları sorusuna Ruhani, "Bazı ülkeler görüşmelere katılmıyor; onlar yıkıcı rol oynadılar. Onlar teröristlere yardım ediyorlardı" dedi.

Suriye ordusunun yılın sonlarında ülkenin doğusundaki Halep kentini isyancıların elinden almasından sonra, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın en büyük destekçisi olan İran ve Rusya, Türkiye ile birlikte Astana'da barış görüşmeleri yapılması için ısrarcı olmuşlardı.

Ruhani Suriye'deki silahlı muhalif grupların da bu üç ülkenin davetini kabul ettiklerini ve Astana'ya gideceklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da dün yaptığı bir açıklamada, Cuma günü ABD başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump'ın yönetiminin de Astana görüşmelerine katılmasının doğru olacağını söylemişti.