İran doğalgazı 1 gün süreyle kesti

Tamirat nedeniyle yaşanan kesintinin Türkiye'nin doğalgaz akışı açısından sorun oluşturmadığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İran'dan gelen doğal gaz, boru hattındaki tamirat nedeniyle 24 saat için kesildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından alınan bilgiye göre İran, Türkiye'ye doğal gaz verdiği boru hattında tamirat çalışması yapıyor. Boru Hatları İle Petrol Taşıma Şirketi Anonim Şirketi'nin (BOTAŞ) "bilgisi ve kontrolü dahilinde" yapılan çalışmaların 24 saat süreceği, bu sabah başlayan bakım-onarım çalışmalarının yarın tamamlanacağı belirtildi.

İran Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, aktarım şebekelerindeki gaz basıncını artırmak için bugün sabah yerel saat ile 10.00'da kesilen doğal gazın, yarından itibaren yeniden verileceği belirtildi. Açıklamada sorunun giderilmesi için Boru Hatları İle Petrol Taşıma Şirketi Anonim Şirketi'nden (BOTAŞ) 72 saatlik süre istendiği, ancak olumsuz hava koşullarına rağmen onarım ve bakım işlemlerinin 24 saatte içinde bitirilmesine çalışılacağı kaydedildi. Bakanlık, çalışmalara ilişkin Türkiye'nin önceden bilgilendirildiğini, BOTAŞ'ın 'bilgisi ve kontrolü dahilinde" kesinti yapıldığını bildirdi.

İran, Türkiye'nin istemesi halinde günde 30 milyon metreküp doğal gaz verebilecek kapasitede olduğunu açıklamıştı.

Türkiye İran'dan günlük 15-18 milyon metreküp doğal gaz alıyor. İran'dan gelen hattın kapasitesi günlük 28 milyon metreküpe kadar çıkabiliyor.

Kesinti, sorun oluşturmuyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, doğal gaz boru hattının İran tarafında bugün başlayan bakım-onarım çalışmaları sürüyor. İran'ın BOTAŞ ile koordineli olarak yürüttüğü çalışmaların yarın tamamlanması bekleniyor. Yetkililer, İran'dan gelen gazda "kısa süre" için yaşanan kesintinin Türkiye'nin doğal gaz arzı açısından bir sorun oluşturmadığını ifade ediyor.

Bu arada, Rusya ve Ukrayna'nın doğal gazın fiyatı konusunda anlaşmaya varması ve Avrupa'ya yeniden gaz sevkıyatının başlamasının ardından, batı hattındaki gazın yarın Türkiye'ye ulaşması, Perşembe günü de normale dönmesi bekleniyor.

Doğalgaz akışı normale dönecek