İran güvence verilirse uranyum takasına hazır

Dışişleri sözcüsü Mihmanperest, Uranyum değişimi için Türkiye'de takas yapılıp yapılmayacağının kesinliğine ilişkin olarak "Hiçbir özel yer kesin değil" ifadesini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran, güvence verilmesi halinde uranyum takasının yapılacağı yer konusunun görüşülebileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, haftalık olağan basın toplantısında uranyum değiş tokuşu konusunda açıklamalarda bulundu.

Uranyum takası konusunda görüşlerinde ikilik olmadığını belirten Mihmanperest, önerilerinin karşı taraf için bir fırsat olduğunu yineledi.

Mihmanperest, asıl konunun muhatap ülkelerce kabul edilmesiyle ayrıntıların ele alınabileceğini, bunlar arasında takasın yapılacağı yerin de olduğunu söyledi.

Uranyum değişimi için kendi topraklarının dışında Türkiye, Brezilya ve Japonya'nın adlarının geçtiğini kaydeden Mihmanperest, Türkiye'de takas yapılıp yapılmayacağının kesinliğine ilişkin olarak da "Hiçbir özel yer kesin değil" ifadesini kullandı.

Mihmanperest, Batılı ülkelerin geçmişteki yükümlülüklerini ve sözlerini yerine getirmemelerinin "güven sorunu" yarattığını sözlerine ekledi.

Uranyum değişimi konusunda temel ilkelerde anlaşan tarafların, ayrıntıdaki görüş farklılığı sürüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) hazırladığı, ABD, Rusya ve Fransa tarafından da kabul edilen, ancak Tahran yönetiminin reddettiği öneri, İran'ın düşük ölçekte zenginleştirdiği uranyumun yüzde 80'ini iade edilmek kaydıyla yüzde 20 oranında zenginleştirmek için Rusya'ya, yakıta dönüştürülmesi için de Fransa'ya gönderilmesini öngörüyor.

Tahran yönetimi ise ihtiyacı oranında zenginleştirilmiş uranyumu temin için; ilgili ülkelerden doğrudan satın alma, kendi topraklarında eş zamanlı değiş-tokuş yapma ve son olarak da yerli üretimi öneriyor.

İran, yaklaşık 200 hastanenin ihtiyacını karşılamaya yönelik radyoizotoplar için Tahran'daki araştırma reaktörüne yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum satın almak istediğini UAEK'ye bildirmiş, ardından taraflar arasında konuya ilişkin müzakerelerde bulunulmuştu.