İran Meclisi şekilleniyor
Geçtiğimiz cuma günü sandık başına giden İran'da Reformistlerin öngörüsü mecliste 160 sandalye.
İran'da Reformist Politika Konseyi Üyesi Meraşi, "Bizim değerlendirmemize göre mecliste Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği 160, muhafazakarlar ise 125 vekile sahip olacak" dedi.
Reformcuların önemli kazanımlar elde ettiği seçimler ve sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Meraşi, seçim sonrasında parlamentoya giren bağımsız milletvekilleri hakkında saha çalışması yaptıklarını buna göre de parlamentoda Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği'nin 160, muhafazakar kanadın 125, dini azınlıkların da 5 sandalyeye sahip olmasını öngördüklerini söyledi.
"220 kişinin meclise girmesi kesinleşti. 70 sandalye ise ikinci tur seçimlerine kaldı" diyen Meraşi şöyle devam etti:
Durumu belli olan 220 vekilden 5'i Zerdüşti, Kelimi, Ermeni, Aşuri olmak üzere dini azınlıklardan seçildi. Geriye kalan 215 vekilin 120'sini Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği milletvekilleri, 95'ini de muhafazakarlar oluşturuyor. Bizim öngörümüz, seçimlerde şekillenen Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği'nin 120 vekiline, ikinci aşama seçimlere katılacak adaylardan 40 kişinin daha katılması yönünde. Bu durumda da Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği'nin meclisteki sandalye sayısı 160'a ulaşacak."
"Muhafazakarların sorunu, kurmaylarının hepsini Tahran'dan aday göstermesi"
Muhafazakarların 15'inin Direniş Cephesi diye adlandırılan gruba mensup "aşırı muhafazakarlardan" oluştuğunu söyleyen Meraşi, "Aşırı muhafazakarların bu seçim yaşadığı en büyük sorun, kurmaylarının hepsini Tahran'dan aday göstermiş olmaları ve meclise girememeleridir. Muhafazakarların kalan kısmının ise liderliğini yapabilecek Ali Laricani gibi kimseler bulunuyor" diye konuştu.
"Halk muhafazakarlardan uzaklaştı"
Muhafazakarların oylarının düşmesinin en önemli sebeplerinden birinin de ekonomik sorunlar olduğunu söyleyen İranlı siyasetçi, şunları kaydetti:
"Mecliste 12 yıldan beri muhafazakarlar çoğunluktaydı. Bu süre içerisinde muhafazakarlar halkın sorunlarını çözmede başarılı olamadı. Yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk, yönetim sorunları ve ekonomik yolsuzluklar gibi bazı faktörler halkı muhafazakarlardan uzaklaştırdı."
"Sonuçlar ülkenin dış siyasetinde önemli bir etkiye neden olmayacak"
Seçim sonuçlarının ülkenin dış politikası üzerinde bir değişime neden olup olmayacağına ilişkin ise Meraşi, "Dış siyaset konusunda, Rehber (Ayetullah Ali Hamaney) ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin rolü meclisin üstündedir. Meclisin bu alanda önemli bir etkisi olamaz" değerlendirmesinde bulundu.
Meraşi, "Reformcular hükümetin uluslararası ilişkileri geliştirme çabalarına destek vererek, hükümetin elini güçlendirecek" şeklinde konuştu.