İran 'Paris İklim Anlaşması'nı onayladı

Ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmek için taahhütlerde bulunduğu Paris İklim Anlaşması, İran Parlamentosu tarafından onaylandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Öğrenci Haber Ajansı'nın (ISNA) haberine göre, İran parlamentosunda sabahki açık oturumda 206 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda anlaşma, 149 evet oyuyla kabul edildi.

Paris’te geçen Aralık ayında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 195 ülke tarafından kabul edilen ve 4 Kasım'da yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artış limitinin 1,5 derece olarak sınırlandırılmasını ve uzun vadede çevreyi kirleten fosil yakıtlardan uzaklaşılmasını öngörüyor.

Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için dünya çapında yüzde 55 oranında sera etkisi yapan zararlı gaz emisyonlarının ortaya çıkmasından sorumlu olan en az 55 ülke tarafından onaylanması gerekiyor. Anlaşma, atmosferde en fazla sera gazı salınımına neden olan iki ülke ABD ve Çin'in de aralarında bulunduğu 109 ülke tarafından onaylandı.

Ancak geçen hafta ABD'de yapılan başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın kazanması anlaşmanın geleceğiyle ilgili şüpheler doğurdu. Trump, seçim kampanyasında anlaşmaya karşı eleştirel tutum sergilemişti. İklim değişikliğinin bir "aldatmaca" olduğunu iddia eden Trump, seçilmesi durumunda anlaşmayı iptal edeceğini açıklamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir