İran, Türkiye ile dış ticareti iki kat artırmak istiyor
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, türkiye ile dış ticaretin 20 milyar dolar olması gerektiğini söyledi.
İSTANBUL - İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur, "Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi 8,5 yıl önce 350 milyon dolardı, şimdi 10 milyar dolar civarında. Amacımız bunu 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmak" dedi.
Hüseyinpur, Üretken Sanayici ve İşadamları Derneği (ÜSİAD) ile İran Büyükelçiliği Ticaret Ataşeliğinin ortaklaşa düzenlediği "Türk İran Ticari Fırsatları ve İran Doğu Azerbaycan Yatırım Fırsatları" sempozyumunda Türkiye ile İran'ın 500 yıllık ortak bir geçmişi olmasına rağmen ticari ilişkilerin istenilen seviyeye gelemediğini belirtti.
Türk ve İranlı iş adamlarının birbirini yeterince tanımadıklarını ve ticaret yapmadıklarını ifade eden Hüseyinpur, şöyle konuştu:
"Eğer iki millet birbirini tanımazsa işbirliği olamaz. Biz tarih boyunca birbirine sınırı olan iki ülke olmamıza rağmen ticari ilişkilerimiz istediğimiz ölçüde değil. Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi 8,5 yıl önce 350 milyon dolardı, şimdi 10 milyar dolar civarında. Amacımız bunu 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmak. Bunu işte bu toplantılarla yapacağız.
Burada hem İranlı hem Türk iş adamlarına sesleniyorum; nasıl iş birliği yapabiliriz, neler yapabiliriz, bunları araştırın. Birbirinizi, şirketlerinizi tanımaya, tanıtmaya çalışın. Ticaret imkanları böyle seminerlerle ortaya çıkar. İki milleti birbirine yaklaştıran ekonomik ilişkilerdir."
Bahman Hüseyinpur, dünyada yaşanan ekonomik krizin tün ülkeleri etkisi altına aldığını ama Türkiye ile İran'ın bu krizi en az zararla atlatacaklarını ifade etti.
Avrupa ülkelerinin tarih boyunca kanlı ve uzun savaşlar yaptığını belirten Hüseyinpur,"Tarih boyunca tüm bu kanlı savaşlara rağmen şimdi çok güçlü ticari ilişkileri var. Bizim de böyle güçlü ticari ilişkiler kurmamız gerek" dedi.
Türk şirketlerine çağrı
Hüseyinpur, İran ekonomisinin yüzde 70-80'inin devlet elinde olduğunu ve bunun özel sektöre bırakılması için meclisin karar aldığını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Türk iş adamlarına tavsiyem, batılı iş adamları başlamadan siz başlayın. Batılılar başladığında piyasa çok daralır, şansınız azalır. onun için batılılar piyasamıza girmeden siz girin. Herhangi bir Türk firması İran'da bir ihaleye girdiğinde öncelik Türk firmasına verilecek. Hem yatırım, hem ikili ve çok yönlü ortaklık için hızlı davranın. Aynı zamanda üçüncü ülkelere ticaret için de çalışmalar yapın. Son dönemde riyal ve TL ile alışverişin önünün açılması çalışmaları da yapılıyor, bunlar sevindirici gelişmeler. İki ülkenin ticaretini rayiç para ile yapmak çok iyi olur."
Türkiye ile ilişkilere önem veriyoruz
2008 yılında İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 1 milyon 200 bin olduğunu anlatan Hüseyinpur, Türkiye'den İran'a giden Turist sayısının ise 22 bin olduğunu söyledi.
Hüseyinpur, şunları kaydetti:
"Neden Türkiye'den İran'a turist gitmiyor, bunun araştırılması lazım. Turizm sektöründe Türkiye'den geride kaldık. Bu noktada çalışmalar yapmalıyız. Biz bu yeni dönemde Türkiye ile olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz. On gün içerisinde İran Sanayi Bakanımız Türkiye'ye gelecek, 'sanayiye yönelik ilişkilerimizi nasıl geliştirebiliriz' diye. Türkiye ile İran'da ortak firmalarımızın olması lazım. Hiç ortak firmamız yok. Karşılıklı bilgi alışverişi yapabilmek için ortak firmalar kurmalıyız. Mutlaka ilişkilerimizi hızlandırmalıyız."
ÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ortatepe de Türkiye ile İran'ın birbirleri ile ticaret yapma zorunluluğu olan iki ülke olduğunu belirtti.
Ortatepe, Türkiye ile İran arasında bugüne kadar yapılan ticaret boyutunun yetersiz olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
Bu ticaret hacmini artırmak için her iki ülke arasında ticaret yapan şirket sayısını artırmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerin ışığında ÜSİAD olarak dost, kardeş İranlı iş adamları ile üyelerimiz arasında bir köprü sağlamak için Türk-İran Ticaret Komisyonunu kurduk. Bu komisyon Türk ve İranlı iş adamlarından oluşmaktadır. Bu komisyonun kuruluşunun 2 aylık bir süre olmasına rağmen çok yoğun ve başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir."
Toplantıda ÜSİAD ile Tebriz Ticaret Odası arasında dostluk ve işbirliği protokolü de imzalandı.