”İran'a yaptırıma peşinen teyit vermeyiz”

Davutoğlu, İran konusundaki yaklaşımlarının Brezilya'nınkiyle çok yakın olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRASİLİA - Dışişleri Bakanı  Davutoğlu, bütün meselenin İran'la ilgili süreçten herhangi bir olumsuz gelişmeye ya da yaptırıma mahal bırakmaksızın çıkmanın yollarını açmak olduğunu söyleyerek, İran için öngörülen yaptırım paketine peşinen teyit vermelerinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

Davutoğlu, resmi ziyaret için geldiği İran'ın nükleer enerji programı, Brezilya ile bu konuda ve diğer alanlarda giderek gelişen işbirliği gibi gündemdeki konulara ilişkin görüşlerini aktardı.

İran'a gelecek hafta yapacağı ziyareti değerlendiren Davutoğlu, İran ile zaten süregiden bir diyalogları olduğunu, son İran ziyareti sırasında geliştirdikleri bazı düşünceleri ABD ile paylaştıklarını hatırlattı. Davutoğlu, şimdiki ziyaretinde de son gelişmeleri değerlendireceklerini söyleyerek, sorunun diplomatik yollarla çözümü konusundaki yeni fikirleri ele alacaklarını belirtti.

Bakan Davutoğlu, İran tarafı ile uluslararası toplumda bu dönemde oluşan havayı paylaşacağını ifade ederek, "Bu süreçten herhangi bir olumsuz gelişmeye ya da yaptırıma mahal bırakmaksızın çıkmanın yollarını açmak; bütün mesele bu" dedi.

İran'a uygulanacak olası bir yaptırım paketinin detaylarını bilmemekten dolayı Ankara'nın rahatsız olduğunun hatırlatılarak, yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, "Hayır, bunu bizimle paylaşmak istediklerini söylüyorlar. Mesele, yaptırımları onayladık da, paketi tartışıyoruz gibi bir kanaat değil. Böyle düşünmemek lazım" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin İran'ın komşusu ve böyle bir paketin bedelini belki en fazla ödeyecek ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Peşinen teyit vermemiz söz konusu olamaz. Bizim öncelikle tabloyu görebilmemiz lazım. Bütün çabaların tüketilmesi lazım. Daha bu çabalar tüketilmedi. Çabalar tüketildikten sonra da alınacak tedbirin yine bütün BM Güvenlik Konseyi üyelerince konuşulması lazım. Yani belli ülke gruplarının kendi aralarında müzakereler yürütüp, (biz şunda anlaştık) diye bir şey getirmesi; bu diğer ülkelerin bir anlamda BM Güvenlik Konseyi'ndeki konumlarını yeterince değerlendirmemek anlamına gelir. Özellikle Türkiye gibi komşu bir ülkenin. Biz Irak'a yönelik ambargolardan nasıl mustarip olduğumuzu biliyoruz. Bu tecrübeyi yaşadıktan sonra, İran konusunda veya başka herhangi bir komşumuz konusundaki yaptırım paketinin dış politikamızla uyumlu olmayacağı açık."

"İki ülkenin yaklaşımları birbirine çok yakın"

Brezilya ziyareti çerçevesinde yaptığı görüşmelerde diğer konuların yanı sıra İran'ın nükleer enerji programı konusunu da ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, "Çünkü bu konuda iki ülkenin yaklaşımları birbirine çok yakın. Türkiye de, Brezilya da bu konunun diplomatik yollarla çözümlenmesini istiyor. Askeri gerilimler oluşmadan, yeni yaptırımlara ihtiyaç duyulmadan bu sorunun diplomatik yollarla çözülebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Bakan Davutoğlu, bu çerçevede bundan sonra da bu konuyla ilgili aktiviteleri paralel olarak birbirini destekleyici anlamda sürdürme kararı aldıklarını belirterek, gerek Türkiye, gerekse Brezilya'nın İran ile ilişkilerinin iyi olduğunu ve bu nedenle bu çabaları bir sinerji yaratacak şekilde artırmak istediklerini bildirdi.

Latin Amerika'nın parlayan yıldızı olarak nitelenen Brezilya ile giderek gelişen ilişkiler ve görüşmelerini değerlendiren Davutoğlu, bu ziyaretin Washington'daki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nden çok önce planlandığını söyleyerek, "Brezilya'yı çok özel bir stratejik ortak olarak görüyoruz" dedi.

Davutoğlu, iki ülkenin yüksek düzeyli stratejik işbirliği eylem planı hazırladığını hatırlatarak, bu planda iki ülkenin coğrafik olarak ayrı bölgelerde olmasının avantajlarını kullanarak, birbirleri ile ilişkilerini her alanda yoğunlaştırmasının öngörüldüğünü belirtti. İki ülkenin de dünyada profilinin yükseldiğini, kaplarına sığmadıklarını belirten Davutoğlu, bu nedenle işbirliği alanlarının çok geniş olduğunu bildirdi.

Arap büyükelçileriyle görüştü

Bakan Davutoğlu bu yoğun tempoda, sancılı bir süreçten geçen Kırgızistan'a da gelecek günlerde gitmeyi planlıyor.

Davutoğlu bu toplantısının ardından da Brasilia'da ülkelerini temsil eden Arap ülkeleri büyükelçilerini kabul etti.

Büyükelçilerin Türkiye'nin Brasilia Büyükelçisi Ersin Erçin'e, Davutoğlu'nun Orta Doğu'ya ilişkin görüşlerini dinlemek isteklerini iletmeleri üzerine düzenlenen görüşmede, Bakan Davutoğlu, 17 ülkenin büyükelçisine Türkiye'nin son dönemdeki bölgeye yönelik politikalarını anlattı. Bu çerçevede İran'ın nükleer enerji programına ilişkin gelişmeler, Orta Doğu ve Filistin sorunu, Türkiye'nin İsrail politikası gibi konular gündeme geldi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, resmi ziyaret için geldiği Brezilya'daki temaslarını tamamlayarak bu ülkeden ayrıldı.

Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, TSİ 04:00 sularında Türkiye'ye dönmek üzere Brezilya'nın başkenti Brasilia'dan hareket etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir