İran'a yeni yaptırımlar

Birkaç gün içerisinde bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı metni hazırlanması çalışmalarına başlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya, İran'a yeni yaptırımlar üzerinde mutabakata vardı.

Rusya ve Çin'in ikna edildiği, "Birkaç gün içerisinde bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı metni hazırlanması çalışmalarına başlanacağı" bildirildi.

Pekin ve Moskova'nın BM Güvenlik Konseyi'nden çıkacak kararı veto etmemesi için uzun süredir devam eden görüşmelere, bugün konferans görüşme yöntemiyle devam edildi ve "yaptırımların çerçevesinin belirlenmesi konusunda çalışma başlatılması" üzerinde mutabakata varıldı. 

Müzakerelere yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre ABD, Fransa, İngiltere, ve Almanya, yaptırım kararı üzerinde çalışma başlatılması konusunda Pekin ve Moskova yönetimlerini ikna etti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, BM'de düzenlenen Haiti'ye Bağış Konferansında İran'a olası yeni yaptırımlarla ilgili bir soru üzerine, altı ülkenin bir yılı aşkın süredir bu konuda benzer bir tutum sergilediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Grup kendi içinde birleşmiş durumda olmaya devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda sadece bu altı ülke arasında değil, aynı zamanda da BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyeleri ve BM'ye üye ülkelerle de pek çok görüşme olacak."

Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim ise gülümseyerek bu soruya cevap vermek istediğini bildirdi. Amorim, "Biz bugün BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi değiliz ve bu grubun kendi aralarında devam eden görüşmelerin bir parçası da değiliz, gerçi bu birgün değişebilir" deyince salonda alkışlar ve kahkahalar oldu.

Amorim, "Ama size şunu söylemek istiyorum, biz bu konuda her zaman görüşmelere, diyaloğa açığız ve müzakere yoluyla elde edilecek bir çözümden yanayız" dedi.

Bunun üzerine söz almak istediğini ifade eden Clinton, "Ben de şunu eklemek isterim ki biz de müzakereler yoluyla elde edilecek bir çözüme açığız. Aslında BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olarak (İran'la) yürütülen diplomasi ve müzakerelerin de zaten parçasıyız" diye konuştu.

Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de araya girerek, "İran'la uzun zamandır konuşuyoruz, bunu yaptık, konuştuk" dedi.

İran'a yaptırımlar konusuna pek sıcak bakmayan BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi Brezilya'nın Dışişleri Bakanı Celso Amorim, basın toplantısının ardından gazetecilerin soruları üzerine, "BM Güvenlik Konseyi'nin yapısında reform yapılması gerektiğini, İran konusunda da diplomasi ve müzakere yoluyla bulunacak bir çözümden yana olduklarını" belirterek, yaptırımlar konusunda bir süre beklemenin daha uygun olacağını söyledi.