İran'da cumhurbaşkanlığı için binin üzerinde aday

Birçok muhafazakar grubun destekleyeceğini açıkladığı Ahmedinejad'ın en geç 9 Mayıs'a kadar adaylığını açıklaması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran'da 12 Haziran'da yapılacak 10. dönem cumhurbaşkanı seçimleri için 1000'den fazla aday kayıt yaptırdı.

İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre resmi kayıt işlemleri 5-9 Mayısta yapılacak ve kadın adaylar da isim yazdırabilecek.

Kayıt yaptıran kadın adayların, cumhurbaşkanlığı görevi için gerekli şartları taşıyıp taşımadığına karar verecek olan asıl yetkili organın Anayasayı Koruyucular Konseyi olduğu kaydedildi.

Bugüne kadar yapılan 1000'den fazla kayıt arasında sadece 4 adayın tanınan ve bilinen kişiler olduğu belirtildi.

Anayasayı Koruyucular Konseyi, adayların cumhurbaşkanlığı görevinin şartlarını yerine getirip getiremeyeceğine 9-14 Mayısta karar verecek.

Adaylıkları reddedilenlerin itirazlarını 14-20 Mayısta görüşecek olan Anayasayı Koruyucular Konseyi, nihai kararını 20-21 Mayısta vererek resmi adayların listesini açıklayacak.

Adaylıkları resmi makamlarca onaylananlar 22 Mayıs-10 Haziran döneminde propaganda faaliyetlerinde bulunabilecek.

Bu arada cumhurbaşkanı seçimi için faaliyette bulunan 240 siyasi gruptan sadece 24'ünün ulusal düzeyde olduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı seçimleri için reformcu kanattan eski Meclis Başkanı Mehdi Kerrubi ile eski Başbakan Mir Hüseyin Musevi adaylıklarını resmen açıkladı.

Muhafazakar gruptan ise İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Sekreteri ve eski Devrim Muhafızları komutanı Muhsin Rızai, adaylığını resmen ilan etti.

Birçok muhafazakar grubun destekleyeceğini açıkladığı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da en geç 9 Mayısa kadar adaylığını açıklaması bekleniyor.

Her dört yılda bir yapılan cumhurbaşkanı seçiminde bu yıl 18 yaş ve üzeri 46,2 milyon seçmenin oy kullanma hakkı olduğu açıklanmıştı.