İran'dan ABD'ye sert tepki

İran Meclis Başkanı Laricani, ABD Kongresi'nin, Tahran'ın Amerikan bankalarındaki mal varlığına el koyma kararının 'soygun' olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Meclis Başkanı Laricani, ABD Kongresi'nin, Tahran'ın Amerikan bankalarındaki 1,7 milyar dolarlık mal varlığına el koyma kararını "soygun" olarak nitelendirdi 

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, mecliste konuşan Laricani, Amerikalıların diplomatik eylemlerinde etkisiz olduklarını ve bu etkisizlikten kurtulmak için de çocukça kararlara başvurduğunu ifade ederek, "ABD'nin attığı adımlara kesinlikle karşılık vereceğiz" dedi. 

Laricani, "Son günlerde ABD, İran'dan çaldığı mallara ve 1,7 milyar dolara varan dondurulmuş mal varlığına hayali bahanelerle el koymuştur. Onlar bu zalimce girişimle İran'ın mal varlığına, bahanelerle el koymak istiyorlar. Bu yapılan soygun gibi bir şey" dedi. 

İran basınındaki haberlere göre, ABD Kongresi'nde geçen hafta kabul edilen tasarıda, 1983'te Lübnan'daki ABD üssüne, 1996'da da Suudi Arabistan'daki Hobar Kuleleri'ne düzenlenen bombalı saldırılarda Tahran yönetiminin rolü olduğu öne sürülerek, saldırılarda zarar görenlere tahsis edilmek üzere İran'ın ABD'deki dondurulmuş mal varlığından 1,7 milyar dolara el konulması kararı alınmıştı. 

İran da ABD'den tazminat isteyecek 

Öte yandan ABD Kongresi tarafından alınan kararlara karşı 290 kişilik İran meclisinden 166 milletvekili, meclis başkanlığına acil bir tasarı sundu. 

Sunulan tasarıda, 19 Ağustos 1953'ten bugüne kadar ABD'nin İran'a verdiği zararlar için Ruhani hükümetinden hukuki yollara başvurarak tazminat talep etmesi isteniyor. 

Meclis Başkanlığı'na acil olarak sunulan tasarının onaylanması halinde Ruhani hükümeti, tasarıda belirtilen 11 maddede oynadığı rolden dolayı ABD'den tazminat talep edecek. 

Tasarının ilk maddesinde 19 Ağustos 1953'te İran'da demokratik seçimle iktidara geçmiş olan Başbakan Muhammed Musaddık'ı deviren darbeye atıf yapılarak, yaşanan can ve mal kayıplarının ABD'den tazmin edilmesi gerektiği belirtildi. Başbakan Musaddık, "Ajax Operasyonu" adı verilen, İngiltere ve ABD gizli servislerinin planladığı darbeyle 1953'te devrilmişti. 

Tasarıda en dikkati çeken maddelerden biri de 1980-88 arasında İran ve Irak arasında yaşanan savaşta ABD'nin, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'e "askeri, istihbari ve siyasi" destek verdiği için 1 trilyon dolar tazminat talep edilmesi. Tasarıya göre, bu savaşta 223 bin İran vatandaşı hayatını kaybederken, 600 bin İranlının da yaralandığı veya sakat kaldığı belirtildi.