İran'dan açıklama: Irak'a asker göndermeyeceğiz

İran Genelkurmay Başkanı Fihruzabadi, Irak'a asker göndermeyeceklerini açıkladı. Fihruzabadi, ABD ile işbirliği yapacakları iddialarını da yalanladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, Irak’a asker göndermeyeceklerini söyledi.

Resmi haber ajansı IRNA’da yayımlanan haberde, Firuzabadi, günlerdir dünya basınında yer alan İran’ın Irak’a asker göndereceği ve Irak’ta ABD ile işbirliği yapacağı yönündeki iddialara, “Irak’ta İran askerlerinin varlığına gerek yok. Irak halkı kendi sorunlarını çözebilir. İran hiçbir zaman Irak’a herhangi bir askeri güç göndermeyecek” sözleriyle açıklık getirdi.

Firuzabadi, ülkesinin Irak’ta saldırılar düzenleyen Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı ABD ile işbirliği yapacağı yönündeki iddialarla ilgili, “İran ve ABD arasında asla işbirliği olmayacak. Bu temelde mantıksız” dedi.

Irak’taki son olayların üzüntü verici olduğunu belirten Firuzabadi, "IŞİD, tohumları eski ABD Bakanı Hillary Clinton tarafından bölgeye ekilen bir terör örgütü” ifadesini kullandı.

IŞİD’in Ninova ilini almasının çok önceden planlanmış bir eylem olduğunu savunan Firuzabadi, şunları kaydetti:

“IŞİD, bizzat Bayan Clinton tarafından bölgeye yerleştirilen, kendileri için altın yumurtlayan bir tavuk. Onlar bölge ülkelerinden para toplayarak, tekfircilerin cihat arzusu olan Müslüman cahil gençleri toplayıp Irak ordusundan kaçan Baas komutanlarının kontrolü altına vermesi için gerekli platformu oluşturdular. Kendilerinde savaşma gücü bulamayan bu katiller, bugün 18-20 yaşlarındaki gençleri maşa olarak kullanıyorlar.

IŞİD, bölgedeki devrimci direniş güçlerine karşı Siyonistlere güvenli sınırlar oluşturmayı hedefleyen ABD ve İsrail menşeli bir oluşumdur.”

IŞİD’in, Irak’taki fikri ve mezhebi liderlerin bir araya gelerek cüzi ihtilafları bir kenara bırakmalarına vesile olduğunu belirten Firuzabadi, bu anlamda Sistani’nin verdiği teröristlere karşı cihat fetvası ile Iraklı Sünni liderlerin fetvalarının son derece önemli ve etkili olduğunu dile getirdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bu sabah yaptığı konuşmada, İran halkının Irak’taki kutsal türbeleri teröristlerden korumak için tereddüt etmeyeceğini ve şimdiden çok sayıda gönüllünün başvuru yaptığını söylemişti.