İran'ın nükleer programı üye ülkelerin tartışmasına açıldı

UAEK yetkilileri, üye ülkelerin heyet başkanlarının, İran'ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanlarda bulunacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

VİYANA - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısının bugünkü oturumunda İran'ın nükleer programı üye ülkelerin tartışmasına açıldı.

UAEK yetkilileri, üye ülkelerin heyet başkanlarının, İran'ın nükleer programına ilişkin sözlü beyanlarda bulunacağını belirtirken, İran'a yönelik yeni bir karar tasarısı sunulmadığını bildirdi.

Yönetim kurulunda asli üye olarak yer alan Türkiye'nin heyet başkanı guvernör Hakan Fidan'ın da bugünkü oturumda, İran ve Suriye'nin nükleer programlarına ilişkin sözlü beyanda bulunacağı öğrenildi.

Toplantının açılış konuşmasında İran'ın nükleer programındaki son gelişmelere geniş yer veren UAEK Başkanı Muhammed El Baradei, İran yönetiminin güvence denetimleri antlaşması(safeguard) çerçevesinde yakıt zenginleştirme tesislerinde UAEK ile işbirliği yaptığını ve Arak'taki IR-40 reaktöründe kurum müfettişlerinin denetim yapmasını sağladığını bildirmişti.

El Baradei, konuşmasında İran'ın "Güvenlik Konseyinin kararları uyarınca uranyum zenginleştirme ve ağır su reaktöründeki faaliyetlerini askıya almamakta direndiğini ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasının (NPT) ani denetimleri öngören ek protokolünü de imzalamadığını" kaydetmişti.

Bu açıklamaları tatmin edici bulmayan Fransa ve İsrail, El Baradei'yi, "İran'ın nükleer programına ilişkin önemli bazı bilgi ve belgeleri yönetim kurulundan saklamakla" suçlamışlardı.

UAEK Başkanı El Baradei, bu suçlamalara da ülke ismi zikretmeden yanıt verirken, "Bazı üye devletlerin siyasi gerekçelerle temelsiz bazı iddialarda bulunduklarını ve bundan büyük kaygı duyduğunu" söyledi.

Kurumun Viyana'daki merkezinde önceki gün başlayan UAEK yönetim kurulu olağan toplantısının 11 Eylüle kadar devam etmesi öngörülüyor.