İran'ın petrol gelirleri düştü

Ocak-Ağustos döneminde 32 milyar dolar gelir elde edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran'ın petrol gelirinde gözle görülür oranda düşüş olduğu bildirildi.

İran basınındaki haberlere göre, petrol fiyatı ve üretimindeki düşüşe paralel olarak gelirde de önemli ölçüde azalma oldu. Yılın sekiz ayında (Ocak-Ağustos) her bir varili ortalama 55 dolar esas alınarak yapılan hesaplamaya göre, İran petrol ihracatından sadece 32 milyar dolar gelir elde etti. İran'ın 2008'de fiyatlardaki artışa bağlı olarak petrolden 82 milyar dolar gelir elde ettiği belirtilmişti.

Petrol gelirine dayalı ekonomiye sahip olan ülkede, petrol dışı yıllık ihracat ilk kez 2008'de 20 milyar dolar sınırını aşmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nin yaptırım kararlarına ilaveten ABD ve AB ülkelerinin de bir çok alanda ambargo uyguladığı İran, dünya pazarına ürün ihraç etmede sorunlarla karşılaşıyor.

İran'ın ihracatının büyük bir bölümünü petrol ve petrol ürünleri oluşturuyor.

Hükümet, yeni Sosyo-Ekonomik Kalkınma Planıyla da ekonomide petrole bağımlılığı azaltıp, petrol dışı geliri artırmayı hedefliyor.

Dünyanın dördüncü ve OPEC'in ikinci büyük petrol üreticisi olan İran'ın, 150 milyar varillik petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor. Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'una sahip olan İran'ın, mevcut petrol rezervinin 70 yıl kadar süreceği hesaplanmıştı.