İranlı yetkili: Ümit uydusu, fırlatılmadı

Ülkenin uydu taşıma kapasitesine sahip bir füze fırlattığına işaret edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN - İranlı üst düzey bir yetkili, bir haberleşme uydusunun uzaya gönderilmesine ilişkin haberleri düzelterek, Tahran'ın uydu taşıma kapasitesine sahip bir füze fırlattığını bildirdi.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey İranlı yetkili, medyanın yanlış yaptığını söyleyerek, uzaya fırlatılanın uydu taşıyabilecek bir füze olduğunu, Ümit uydusunun uzaya gönderilmediğini belirtti.

Fars ajansının bildirdiğine göre, İran'ın kendi yapımı bir füzeyle bir haberleşme uydusunu başarıyla fırlattığı açıklanmış, hükümet sözcüsü Gulamhüseyin Elham, İran'ın haberleşme uydusu Ümit'in uzaya fırlatılışına Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığını belirtmişti.

İRNA ajansının haberine göre de, İran Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, İran'ın ilk uydusu Ümit'in, ikinci kez uzaya atılan Sefir füzesiyle başarılı şekilde fırlatıldığı kaydedilmişti.

Beyaz Saray: Endişe verici

ABD yönetimi, İran'ın kendi yapımı bir füzeyi uzaya fırlatmasının "endişe verici" olduğunu bildirdi. Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, İran tarafından füze geliştirilmesi ve denenmesinin endişe kaynağı olduğunu belirterek, bunun bu ülkenin istekleri konusunda yeni soru işaretleri yaratmasına neden olduğunu kaydetti. Sözcü, "Bu girişim ve bunun balistik füze programlarında da kullanılabilme olasılıkları, BM Güvenlik Konseyi tarafından ortaya konulan zorunluluklarla uyuşmuyor" diyerek, bu teknolojinin balistik füzelerde kullanılabilmesi imkanının endişe yarattığını belirtti.