İrlanda'da elektrikli otomobile 5 bin euro teşvik

Hükümet, ESB şirketi ve Renault – Nissan ittifakı, ile elektrikli araçlar konusunda anlaşma imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İrlanda Hükümeti, ESB şirketi ve Renault – Nissan ittifakı, elektrikli araçlar konusunda genel bir işbirliği sözleşmesi imzaladı.

Renault'tan yapılan açıklamaya göre anlaşma, özellikle, 2011 yılından itibaren Renault-Nissan İttifakı tarafından elektrikli araçlar tedarikini, ESB tarafından ulusal şarj altyapısının kurulmasını ve elektrikli araçların mümkün olan en yüksek sayıda kişi tarafından alınmasını teşvik için hükümetin uygulamaya koyacağı politikaları ve teşvik tedbirlerini kapsıyor.

İrlanda Hükümeti, elektrikli araç satın alan herkesin 5 bin euro teşvik priminden yararlanabileceğini ilan ederken, İrlandalı tüketiciler plaka tescil harcından da muaf tutulacak.

Ulaştırma, Enerji ve Kaynaklar Bakanı Eamon Ryan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, hükümetin bu programıyla, İrlanda'daki enerji ve ulaşım sistemlerini dönüştürmeye niyetli olduğunu ilan ettiğini belirtti.

Yenilenebilir enerjiler ve enerji etkinliği bakımından büyük ilerlemeler kaydettiklerini, şimdi de, ulaştırma filolarını elektrikli hale getirilmesi sürecini başlattıklarını bildiren Ryan, şunları kaydetti:

"İrlanda Hükümeti İrlanda'nın araç parkının 2020'ye kadar yüzde 10 oranında elektrikli araçlardan oluşmasını hedefliyor. Renault – Nissan İttifakı ile yapılan anlaşmada, 2011 yılında İrlanda yollarında 2 bin elektrikli aracın dolaşımda olması öngörülüyor. Bu durum hedeflerimize ulaşmamıza, hatta onları aşmamıza imkan veriyor. ESB ise yeni elektrikli otomobil sahiplerinin evde şarj yapabilmelerinin altyapısını sağlayacak. Dolayısıyla, İrlandalı otomobil kullanıcıları elektrikli araç alımında finansal destek ve batarya şarj noktalarına sahip olacaklar. Bu süreç  elektrikli aracı İrlandalı otomobil kullanıcıları için akıllı bir seçim haline getirecek."

2011 Aralık sonuna kadar 3 bin 500 şarj noktası

Açıklamaya göre ESB, 2011 Aralık ayına kadar bütün ülkede 3 bin 500 şarj noktasını uygulamaya koyacak.

Dublin'de başlayan proje kısa süre içinde Cork, Galway, Waterford ve Limerick'e kurulacak şarj noktalarıyla devam edecek.

ESB, aynı zamanda, 2011 yılı sonuna kadar 30 hızlı şarj istasyonu kurmayı planlıyor. Bunlar, ülke topraklarının tümüne dağılmış olacak ve dokuz tanesi bu senenin sonundan itibaren hizmete alınmış olacak.

ESB Genel Müdürü Padraig McManus da değerlendirmesinde, ESB'nin, elektrikli araçların gelişmesine eşlik etmek üzere bütün ülkede bir altyapı kuracağını belirterek, İrlanda'nın, dünyada ulusal bir elektrik şarjı ağına sahip ilk ülkelerden biri olacağını, bu girişimin karbon salımsız bir ulaşımın sağladığı çevresel yararların yanı sıra, şirketlere de yeni olanaklar sağlayacağı ve iş olanakları yaratılmasını kolaylaştıracağını bildirdi.

İlk modeller 2011 yılında pazara sunulacak

Nissan, beş koltuklu, hatchback tipi elektrikli LEAF modelini 2011 yılı başında, Renault ise, elektrikli hafif ticari aracı Kangoo Z.E.'yi ondan birkaç ay sonra İrlanda pazarına sunacak.

2011 yılına kadar Renault, yine İrlanda'da yapılması öngörülen bir pilot proje için yüz kadar Fluence Z.E. prototipi tedarik edecek. Hem özel, hem de profesyonel kullanımlı elektrikli bir sedan olan Fluence Z.E. 2012 yılında İrlanda'da satışa sunulacak.

Bu üç model de Nissan, NEC ve NEC Tonkin tarafından kurulmuş bir ortak girişim olan Automotive Energy Supply Corporation (AESC) şirketi tarafından üretilen son nesil lityum-iyon bataryalara sahip olacak.

Renault'nun Planlama ve Yönetim Kontrolünden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Philippe Klein, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Renault – Nissan İttifakı'nın büyük ölçekli olarak ve bütün dünyada elektrikli araçlar pazarlama hedefinin, dünyanın dört köşesinde çok sayıda iş ortağıyla yakın bir işbirliğini gerektirdiğinin altını çizdi.

Philippe, İrlanda'nın elektrikli ulaşımın öncülerinden biri olma yönündeki kararlılığının çok kısa bir süre içinde elektrikli araçların bu ülkeye kalıcı bir şekilde yerleşmesine imkan vereceğini ifade etti.

Nissan International SA'nın Nissan Avrupa Sıfır Salımlı Araçlardan Sorumlu Başkan yardımcısı Pierre Loing ise Renault ve Nissan'ın, kısa bir süre içinde İrlanda'daki müşterilerine ulaşılabilir fiyatlarla, performans, genişlik, konfor ve kalite konularında iki markanın diğer modelleriyle aynı kıstasları yerine getiren yüzde 100 elektrikli araçlar tedarik edebilecek olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirtti.

İrlanda Nissan'ın Başkanı Gerard O'Toole de İrlandalı müşterilere yeni sıfır salımlı ulaşım çözümü sunulması fikrinden büyük memnuniyet duyduklarını, Nissan elektrikli araçlarının tesliminin, 2011 yılının başından itibaren LEAF modeliyle başlayacağını bildirdi.

İrlanda Renault'nun Genel Müdürü Eric Basset de İrlanda'nın nispeten küçük bir ülke olması dolayısıyla, elektrikli araçların uygulamaya konulması için çok uygun bir ülke olduğunu, Avrupa için de pilot rolü oynayabileceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir