IŞİD'e karşı koalisyon genişleyecek
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, terör örgütü IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun önümüzdeki günlerde genişleyeceğini belirtti
BAĞDAT - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun önümüzdeki günlerde genişleyeceğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'yle başkent Bağdat’taki görüşmelerin ardından, Irak'ta kurulan yeni hükümet, IŞİD ile mücadele, "ABD-İran işbirliği" ve Suriye konularında değerlendirmelerde bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi.
IŞİD'e karşı koalisyonun, önümüzdeki günlerde büyümeye ve derinleşmeye devam edeceğini söyleyen Kerry, yaklaşık 40 ülkenin, IŞİD'le mücadele kapsamında askeri ya da insani yardım çalışmasına katkı yaptığına dikkati çekerek Kerry, "Her ülke, bu örgüte karşı oluşturulan koalisyona kendi gücü nisbetinde katkı sağlayabilir" dedi.
"IŞİD'in varlığını sürdürmesi kabul edilemez"
ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklamaya hazırlandığı IŞİD terör örgütüyle mücadelede izlenecek stratejinin geniş ve kapsamlı olduğunu, askeri yardımlar ve hava bombardımanlarıyla sınırlı kalmayacağını belirten Kerry, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu, IŞİD'le mücadelede Irak ordu güçleriyle ABD ve diğer ülkelerin yardımıyla sahada oluşturulacak Irak güçlerinin işbirliğinde kapsamlı bir strateji. IŞİD'in varlığını sürdürmesi kabul edilemez. Hem Irak hem de dünya için ciddi bir tehdittir. Geniş bir ittifaka varmak ve ortak hareket etmek üzere bir araya geliyoruz. Ortak adımlar atacağız. IŞİD'e karşı Irak'taki silahlı kuvvetleri güçlendireceğiz. Şimdi IŞİD'e karşı mücadele için uluslararası işbirliği zamanıdır. Yeni bir yaşam modeli oluşturabilmemiz için birlikte hareket etmeli, tavır almalı ve artık bu terörist gruba 'yeter' demeliyiz. Her türlü değeri ve kanunu çiğneyen bu örgüt durdurulmalıdır. Bunların eliyle binlerce kişinin nasıl öldürüldüğünü hepimiz izledik. Uluslararası kamuoyunun bunu kabul edemeyeceğini ortaya koymamız lazım. Geçen süre içinde bu örgütün ne kadar tehlikeli olabileceğine şahit olduk. Önümüzde geniş kapsamlı bir çalışma programı var."
Irak'ın, ABD güçlerinin ülkede konuşlanması yönünde bir talep bulunmadığını ve bunu anlayışla karşıladıklarını belirten Kerry, "Başkan Obama, konuyu açık bir şekilde dile getirdi ve bir kere daha Irak'a asker göndermeye niyetleri olmadığını söyledi. Doğrusu bu durum, bir açıdan dramatik değişimdir. Fakat Başkan Obama, dünyaya yönelik stratejisini bu temel üzerine kuruyor" diye konuştu.
Kerry, Obama'nın önümüzdeki birkaç saat içerisinde ABD'nin IŞİD'e karşı planını açıklayacağını aktararak, "Konuyla ilgili fazla detay veremeyeceğim. Ancak IŞİD'e karşı savaş geniş ve derinlikli bir stratejiye muhtaçtır. Irak'ın askeri gücü var, onlar kendi mücadelelerini yürütebilirler. Irak ordusu bir kere daha yeniden yapılandırılacak ve eğitime tabii tutulacak. Tabi bununla yürüteceğimiz strateji de bir kaç önemli husus daha var onu özellikle vurgulamak isterim" şeklinde konuştu.
"İran'la işbirliği içerisinde olmadık, böyle bir niyetimiz de yok"
Kerry, ülkesinin, Irakta IŞİD'e karşı İran'la işbirliği içerisinde olduğu yönünde çıkan haberelere ilişkin ise "Amirli beldesinde İran'la işbirliği içerisinde olmadık, böyle bir niyetimiz de yok. IŞİD'e karşı olan savaşta İran'la işbirliği yapma yönünde bir çabamız da yok. İran'ın IŞİD'e karşı savaşta kendine has çabaları ve prosedürleri var. Gelecek haftalarda İran ile bir araya gelip görüşmeler yapacağız" dedi.
Görüştüğü Iraklı yöneticilerin, geçmişteki tecrübelerden ders çıkardıklarını ifade eden ve "Onlar da geçmişte bir çok olumsuz durumla karşılaştıklarını kabul ediyor. Ancak şimdi birlikte hareket etmekten ve ulusal mütabakatı sağlamaktan yanalar" diyen Kerry, "Amerika Irak'ın yeni başbakanının çabalarını destekliyor. Başbakan Kürtlerle olan petrol sorununu çözmeye hazır olduğunu ifade etti. Aynı zamanda Sünnilerin taleplerini de bu hükümette karşılayacaklarını dile getirdi. Bu konuda kararlı ve samimi olduklarını gördüm. İlişkilerinin tarihi temeller üzerine kurulduğunu dile getirdiler. Şimdiki hükümette ortaklık ilkelerinin önemsendiğini müşahade ettim. Geçmişteki hükümetlerin takip ettiği siyasi metodun ve yönetim algısının terk edilmesi ve ulusal ortaklık prensiplerine bağlı bir yönetim anlayışının hakim kılınması yönünde eğilim var. Bu anlamda mezhepsel ayrışmaların olması kabul edilemez" ifadesini kullandı.
"Her türlü desteği sağlayacağız"
Hükümet üyelerinin sorunları çözmek üzere bir araya geldiklerini söyleyen Kerry, şunları kaydetti:
"Yöneticiler yeni sorunlar çıkarmak üzere bir araya gelmedik dedi. Petrol anlaşmazlığı, askeri sorunlar ve ülke geliri ile ilgili meselelerde aklı selimle hareket eden bir sonuca varacaklarına inanıyorlar. Irak emniyet güçlerinin ülkenin selameti için çalışması gerektiğini vurguladılar. Terör örgütünün güçlenmesinden derin bir endişe duyuyorlar ve bunun tüm ülke unsurları için tehdit olduğunun farkındalar. Ulusal bir hükümet programıyla, tüm kurumların yeniden yapılanması ve güçlendirilmesi gerekiyor. Hem askeri, hem siyasi hem de ekonomik olarak sorunları çözücü bir mekanizmanın oluşturulması lazım. Bu yöndeki çabalara kendi açımızdan her türlü desteği sağlayacağız."
"Uluslararası düzeyde yeni hükümetle sorunları çözmek için çalışmak isteyen bir irade var" diyen Kerry, ülkedeki yeni hükümete ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu hükümetin başarısızlığı hiçbir şekilde kabul edilemez ve buna izin verilmemeli. Onlar da başarılı olmak istediklerini ve bunun için çalışacaklarını söylediler. Bugün görüştüğüm tüm yetkililer de açık şekilde başarısızlığa izin verilmemesi gerektiğinin altını çizdiler. Bu amaçla hareket etmeli ve ilişki geliştirmeliler. Hükümet üyeleri anayasaya ve çoğulculuğa bağlı kalacakları sözünü verdiler. Azınlık haklarının korunacağına dair de garanti verdiler. Onlar vaatlerini yerine getirme sözü verdi, biz de buna karşılık yardım ve destek sözü verdik. Biz Amerika olarak sadece destek olacağız ve sorunların çözümü için yardım edeceğiz. Öne çıkmak gibi bir arzumuz ve niyetimiz yok. Amerika, verdiği sözlere bağlı kalma noktasında kararlıdır. Irak için mutlu ve aydınlık bir gelecek sağlayana kadar bu desteklerimizi sürdüreceğiz. Demokrasi yolu çok çetindir ancak biz de zorluklarla mücadele ediyoruz. Gücümüz yettiği kadar zorluklara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Örnek olarak IŞİD'i püskürtmeye çalışıyoruz."
"Elimizde belgeler var"
Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili bir soru üzerine Kerry, ellerinde Esed'in kimyasal kullandığına dair belgeler olduğunu savunarak, "Esed'in kullandığı silahlar, uluslararası sözleşmelere göre yasaklanmış kimyasal maddeler içeriyor. Şimdi geniş kapsamlı bir analizini yapıyoruz. Daha detaylı ve bilimsel sonuçları açıklayacağız. Burada şunu ifade etmek isterim; Biz Suriye'nin ılımlı muhalefetini destekliyoruz. Bu desteklerimizi daha da genişletmeyi düşünüyoruz. Suriye'de yaşanan olaylara karşı çıkılması gerektiğini belirten önemli bir uluslararası kamuoyu var" dedi.