İspanya Anayasa Mahkemesi Bask itirazlarını kabul etti
Mahkeme, referandumun hemen durdurulmasının talep edildiği itirazları kabul etti
MADRİD - İspanya'da Anayasa Mahkemesi, Bask özerk yönetimi hükümetinin aldığı, "Bask'ın geleceğine karar verilmesi" anlamına gelen iki sorunun 25 Ekim'deki referandumda yöneltilmesiyle ilgili karara karşı İspanyol hükümetinin ve ana muhalefetteki Halk Partisi'nin (PP) itiraz başvurularını kabul etti.
Referandumun hemen durdurulmasının talep edildiği itirazları kabul eden Anayasa Mahkemesi'nin, yasal süreçte ya bu talebi onaylaması ya da 5 ayı geçmeyecek süreye ertelemesi gerekiyor. Sosyalist hükümet ve PP'nin istediği kararın geciktirilmemesi talebine olumlu yanıt verdiği belirtilen mahkemenin, kararını Ağustos'ta açıklaması öngörülüyor. İspanya'da yapılan değerlendirmelerde, referandumun durdurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Bask özerk yönetimi başkanı Juan Jose Ibarrtexe'nin öncülük edip hazırladığı ve İspanyol hükümetince "bölücü ve yasa dışı" olarak gösterilen referandumda Bask halkına "ETA'nın şüphe götürmeyecek şekilde ve daimi olarak şiddeti sona erdirmesini sağlayacak diyalog sürecini destekliyor musunuz?" ve "Kimse ihraç edilmeden tüm Bask siyasi partilerinin, 2010 yılının sonundan önce bir referanduma giderek Bask halkının geleceğine karar vermesine ilişkin demokratik bir anlaşma elde etmeleri için müzakere sürecine başlamalarından yana mısınız?" sorularının yöneltilmesi öngörülüyor.
11 Mart saldırıları davasında karar değişikliği
Öteyandan İspanya'da Yüksek Mahkeme, 11 Mart 2004 tarihinde 191 kişinin ölümüne 2000'e yakın kişinin yaralanmasına yol açan terör saldırısıyla ilgili davanın kararlarında değişiklik yaptı.
Ulusal Mahkeme tarafından 31 Ekim 2007 tarihinde sonuçlanan davada yargılanan 28 kişiden 21'i ceza almıştı.
Mahkemenin kararına farklı sebeplerden karşı çıkan terörizm mağdurları dernekleri, terör saldırısında yaralanan bazı kişiler ve ayrıca ceza alan 21 kişi davayı Yüksek Mahkeme'ye taşımıştı.
Kararını bugün açıklayan Yüksek Mahkeme, daha önceden beraat kararı alan ve bundan dolayı da büyük tartışmalara neden olan "Mısırlı" lakaplı Rabei Osman El Sayed'in beraat kararını onayladı. Mahkeme beraat kararına gerekçe olarak, "Mısırlı"nın daha önceden aynı suçtan İtalya'da cezalandırılmasını gösterdi.
Yüksek Mahkeme ayrıca Ulusal Mahkeme tarafından ceza alan Muhammed Almallah (12 yıl), Abdelilah El Fadval (9 yıl), Basel Galyun (12 yıl) ve Raul Gonzalez Pelaez'in (5 yıl) beraatine karar verirken, daha önce Ulusal Mahkeme tarafından hakkında beraat kararı çıkarılan İspanyol Antonio Toro'nun terör saldırısında kullanılan "patlayıcıların ulaştırılması" suçundan 4 yıl hapsine karar verdi.