İspanya başbakanı ifade verdi

İspanya Başbakanı Rajoy, ülkenin en büyük yolsuzluk davalarından biri olan Gürtel davasının 101. duruşmasında tanık olarak mahkemeye ifade verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkenin en büyük yolsuzluk davalarından biri olan Gürtel davasının 101. duruşmasında hakim karşısına çıktı. Tanıklığına başvurulan Rajoy, tüm iddiaları reddetti.

Rajoy, tanık olarak da olsa mahkeme tarafından ifadesi alınan ilk İspanyol başbakan oldu.

Duruşmada Başbakan Rajoy'a, çeşitli iş insanları ve şirketler tarafından iktidarın büyük ortağı Halk Partisi'ne 1999-2005 dönemleri arasında yasa dışı kaynak aktarıldığı iddialarına dair tanıklığı soruldu. Rajoy, duruşma sırasında 7 kez partinin mali işleriyle değil politik işleriyle ilgilendiğini söyledi.

Rajoy'un tanıklığının video konferans yoluşla alınması için daha önce verdiği dilekçe mahkeme heyeti tarafından reddedilmişti.

Öte yandan davayı 300'den fazla gazeteci takip etti.

Gürtel davası nedir?

Gürtel davası, bir memur tarafından ortaya çıkarılan "Gürtel" çetesinin 1999-2005 yılları arasında bankalardaki kredi kartı yolsuzlukları ile ilgili.

Dava kapsamında Halk Partili Madrid eski eyalet valisi Esperanza Aguirre de tanık olarak dinlenmişti.

Ayrıca Halk Partisi'nin önde gelen isimlerinden eski IMF Başkanı Rodrigo Rato, Caja Madrid ve Bankia bankalarındaki kredi kartı yolsuzluklarıyla ilgili davada 4 yıl 6 ay hapse mahkum edilmişti.