İspanya, bütçe açığı hedefinde zorlanabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bu yılın yüzde 6.3 olan bütçe açığı hedefini tutturmalarının zor olacağını ve ülkenin kurtarma yardımı için başvurması ihtimalini göz ardı etmediğini söyledi.

Rajoy dün La Razon gazetesinde yer alan söyleşisinde,"Resesyon bağlamında, böylesine çok gelir sorunları ve çok yüksek finansman maliyetleri ortadayken bütçe açığını 2.6 puan düşürmek çok karmaşık bir iş" dedi.

İktidardaki Halk Partisi, seçim öncesi söz verdiği gibie mekli maaşlarını enflasyona uyarlama sözünden geçen haftavazgeçti ancak Avrupa Birliği'nin istediği, bütçe açıklarının GSYH'nın yüzde 6.3'ünü aşmaması hedefine doğru ilerliyor.

Ancak analistler, yerel yönetimlerin mali durumu ve sosyal güvenlik maliyetlerinin hükümetin planlarını aksatabileceğini söylüyorlar. Üç yılda ikinci resesyonu yaşayan İspanya'da işgücünün dörtte biri işsiz.

Rajoy, "Hedefimiz her şeyi düzgün yapıp yıl sonundaki tabloyu görmek" dedi.

Haziran ayında zor durumdaki finans sektörü için Avrupa Birliği'nden 100 milyar euroya kadar yardım almış olan İspanya'nın bir kurtarma yardımı isteyebileceği yolunda söylentiler son dönemde arttı.

Rajoy, "Bu noktaya kadar bunun zorunlu olduğunu düşünmüyordum ama eğer gelecekte çıkarımıza olduğunu düşünürsek, Avrupa Merkez Bankası'na başvurmakta tereddüt etmem" dedi.

Rajoy hükümeti 2014 sonuna kadar uygulanacak 60 milyar euro tutarında harcama kısıntısına gitti. Rajoy gerekirse bunun artırabileceğini de belirtti.