İspanya ve Çin'in arası açılıyor

İspanyol mahkemesinin Tibet'te soykırım iddialarından eski Çin Devlet Başkanı Zemin hakkında uluslararası tutuklama emri çıkarması, İspanya ve Çin'in arasını açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD  - İspanya Ulusal Mahkemesi'nin Tibet'te soykırım yaptıkları gerekçesiyle eski Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin ve 4 eski üst düzey yönetici hakkında uluslararası arama ve tutuklama emri çıkarması, Çin ile İspanya arasında diplomatik gerginliğe yol açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei'nin, İspanya Ulusal Mahkemesi'nin kararını sert bir dille eleştirmesi ve ''Tibet meselesinde Çin'in tavrı açık ve sağlamdır. İspanya da bunu biliyor. Umarım İspanya'nın üst düzey yöneticileri, Çin'in endişelerine samimi bir şekilde cevap verir ve Çin ile İspanya arasındaki ilişkilere zarar verecek hiçbir şey yapmaz'' açıklamasının ardından İspanyol hükümeti de ''hukuk devleti olduklarını ve yargının aldığı karara karışamayacaklarını'' belirtti.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlarken ''Çinli yetkililere, İspanya'nın bir hukuk devleti olduğunu ve güçler ayrılığı ilkesine bağlı kaldığını açıkladık. Hükümet, adli makamlar tarafından alınmış bir karara etki edemez'' dedi.

İspanya'da terörizm, uluslararası suç örgütleri ve soykırım iddialarıyla ilgili davalara bakan Ulusal Mahkeme, 1980'li ve 1990'lı yıllarda Tibet'te soykırım yapıldığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında eski Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin ve ülkenin üst düzey 4 eski yöneticisi hakkında uluslararası arama ve tutuklama emri çıkarmıştı.