İspanyol hakim, israil hakkında soruşturma başlattı

İspanya Ulusal Mahkemesi Hakimi 22 Temmuz 2002 tarihinde İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda insanlığa karşı suç işlendiği gerekçesiyle dönemim yetkilileri hakkında soruşturma başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya Ulusal Mahkemesi Hakimi Fernando Andreu, 22 Temmuz 2002 tarihinde İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda insanlığa karşı suç işlendiği gerekçesiyle dönemin İsrail Savunma Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile 6 İsrail askeri yetkilisi hakkında soruşturma başlattı.

Filistin İnsan Hakları Merkezinin başvurusunu kabul eden Andreu, soruşturmayı eski İsrail Savunma Bakanı Ben Eliezer, Elizer'in askeri danışmanı Michael Herzog, eski Genelkurmay Başkanı Moshe Yaalon, söz konusu saldırıdaki hava harekatını yürüten komutan Dan Halutz, İsrail ordusu güney bölge sorumlusu general Doron Almog, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Giora Eiland ve Genel Güvenlik Servisi Direktörü Abraham Dichter hakkında yürütecek.

İsrail'in 22 temmuz 2002 tarihinde F-16 tipi bir uçakla Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda Hamas'ın eski askeri liderlerinden Salah Şehadeh ile birlikte 14 Filistinli sivil ölmüş, 150 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı "orantısız ve sivil halka yönelik bir saldırı" olarak tanımlayan İspanyol hakimin, söz konusu saldırıyla ilgili şahitlerin ifadelerini de alacağı belirtildi.

Hakim Andreu, 7 kişiyle ilgili soruşturma yürütüleceğini İsrail hükümetine bildireceğini  açıklarken, bu saldırı hakkında geçmişte İsrail'de soruşturma yapılıp yapılmadığına ilişkin İsrail hükümetinden bilgi istediğini, ancak cevap almadığını kaydetti.

İspanya'da önceki yıllarda Ulusal Mahkemeye, dünyanın herhangi bir yerinde soykırım veya insanlık suçuna karşı dava açma hakkı tanınmıştı.

"İsrail soruşturmanın iptali için elinden geleni yapacak"

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İspanyol adaletinin, İsrail'in 2002'de Gazze bir Hamas lideri ve 14 sivilin ölümüne yol açan bombardımanıyla ilgili başlattığı soruşturmanın iptal edilmesini sağlayabilmek için "herşeyi" yapacaklarını söyledi.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yayınlanan açıklamada, Ehud Barak'ın, İspanya'nın suçlamalarına karşı vargücüyle mücadele etme ve soruşturmanın iptal edilmesini sağlamak için gerekli herşeyi yapma niyetinde olduğu bildirildi.

Açıklamada Barak'ın, İspanyol yargıcın 6 yıl önce Hamas sorumlusu Salih Şehadeh'in öldürülmesiyle ilgili olarak İsrailli yetkililer hakkında orantısız güç kullandıkları gerekçesiyle soruşturma açmasını reddettiği kaydedildi.