İsrail, ateşkes için toplanıyor

Güvenlik Kabinesi bu sabah ateşkes tekliflerini görüşmek amacıyla Tel Aviv'de toplanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KUDÜS - İsrail Güvenlik Kabinesi, cumartesi günü Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırıların ardından gelen sayısız ateşkes teklifini ele almak üzere toplanacak.

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Mark Regev, "Güvenlik Kabinesi bu sabah ateşkes tekliflerini görüşmek amacıyla Tel Aviv'de toplanacak. Dün gece de üst düzey istişareler oldu" açıklamasında bulundu.

Regev, 12 bakandan oluşan güvenlik kabinesinin Genelkurmay Başkanı ve güvenlik birimlerinin yetkilileriyle de toplantı yapacağını kaydetti ve "İsrail, dünyadaki dostlarının sesine kulak vermektedir ve bu dostlarla diyalog kendisi için önemlidir. Bununla birlikte, İsrail'in güneyindeki halkın Hamas'ın daimi füze tehdidi altında kaldığı duruma yeniden dönmemesi gerektiği konusunda da geniş bir uzlaşı söz konusudur" ifadesini kullandı.

Ortadoğu Dörtlüsü 'derhal ateşkes' istedi

Bu arada ABD, AB, Rusya ve BM tarafından oluşan Ortadoğu Dörtlüsü, Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesini ve bu ateşkese uyulmasını istedi. BM'de telekonferans sistemiyle Gazze ve İsrail'in güneyindeki durumu görüşen Ortadoğu Dörtlüsü'nün toplantısına BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Ortadoğu Dörtlüsü temsilcisi Tony Blair ve AB Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero Waldner katıldı.

BM'den yapılan açıklamada, "Katılımcılar, taraflara Gazze'deki insani yardım malzemesi ve ekonomik ihtiyaçları dikkate almaları çağrısında bulunuldu" denildi.

Ortadoğu Dörtlüsü'nün bölgede derhal ateşkes ilan edilmesini istediği belirtilen açıklamada, katılımcıların "İsrail ve Filistinliler'in barış yolunda ilerlemelerinin gerektiği konusunda hemfikir oldukları" kaydedildi.

Sarkozy, Livni ile bir araya gelecek

Diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Gazze'deki şiddeti sona erdirme çabaları çerçevesinde 1 Ocak Perşembe günü İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Paris'te bir araya gelecek. Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nicholas Sarkozy'nin, Tzipi Livni ile Elysee Sarayı'nda biraraya geleceği bildirildi, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

Gazze'de hava taarruzları sürüyor

360 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'de bilanço ağırlaşıyor

Babacan ve Ebul Geyt ateşkes çağrısında bulundu

Hamas'tan suikast tehdidi

Gazze'de ölü sayısı 300'ü geçti