İsrail, soruşturma komisyonu'nu onayladı

İsrail, dünyanın gözünü kendi kurduğu araştırma komisyonu ile boyamaya çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TEL AVİV - İsrail hükümeti, 31 Mayısta 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıyı soruşturmak üzere kurulan komisyonu oy birliğiyle onayladı.

İsrail Yüksek Mahkemesi eski yargıçlarından Yaakov Turkel başkanlığında oluşturulan komisyonda, ikisi yabancı gözlemci 5 kişiden oluşuyor. Yabancı gözlemciler oturumlara ve müzakerelere katılabilecekler, ancak oy hakları olmayacak.

Bu arada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, soruşturma komisyonunun asıl amacının, "İsrail'in yasalara uygun, sorumlu ve şeffaf bir şekilde hareket ettiğini tüm dünyaya göstermek olduğunu" savundu.

Parlamentodaki Likud grubuna konuşan Netanyahu, oluşturdukları bu komisyonla olayı soruşturmalarının, "uluslararası siyasi arenada İsrail'in mücadelesini kuvvetlendirecek mümkün olan en iyi seçenek" olduğunu söyledi.

"Hiçbir şey yapmamış olsaydık, tahmin ederim ki, dünyada çok kötü problemlerle karşı karşıya olacaktık. Ama bu koşullar altında, en iyi şekilde hareket ettik" diyen Netanyahu, "Ortaçağ'dan kalma karanlık güçler, bize ateş püskürüyor" diye konuştu.

Netanyahu, İsrail devletine karşı zorlu ve devam eden bir mücadelenin söz konusu olduğunu, tüm dünyadaki İsrail düşmanlarının öncülüğünde bir "nefret seli" ile karşı karşıya bulunduklarını savundu.

İsrail Başbakanı, müttefiklerinden de gelebilecek "bazı sürprizlere hazır olunmasını" istedi, buna rağmen "komisyonun İsrail'in aleyhine değil, lehine çalışacağından emin olduğunu"  belirtti.

Hamas: Uluslararası yargıdan kaçma yolu

Öte yandan, Gazze Şeridi'nde fiili yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketi, İsrail'in oluşturduğu soruşturma komisyonunu reddettiğini açıkladı.

Hamas, yaptığı açıklamada, söz konusu komisyonu, "İsrail'in uluslararası yargıdan kaçması için bir yol" olarak tanımladı ve bir iç soruşturma komisyonuna başvurmasının İsrail'in suçluluğunu kanıtladığını belirtti.

Komisyonun biçiminin, BM Güvenlik Konseyinin açıkladığı ilkelere uygun olmadığı vurgulanan Hamas açıklamasında, BM'ye ve hür dünya ülkelerine uluslararası, bağımsız bir soruşturma komisyonu oluşturma yolunda çalışmalar yapması çağrısında da bulunuldu.

İrlandalı savaş karşıtlarından boykot çağrısı

İrlandalı savaş karşıtları, İsrail mallarının boykot edilmesini istiyor.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, hemen her gün protesto gösterileri düzenleyen İrlanda Savaş Karşıtlığı Hareketi, bugün de İsrail Büyükelçiliği önündeydi.

Göstericiler, Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılmasına değin İsrail mallarının boykot edilmesi çağrısında bulundu. Göstericiler, İsrail'in Dublin Büyükelçisinin ülkesine geri gönderilmesini de istedi.

Ülkedeki çeşitli sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği savaş karşıtları, bir sonuç alınana dek eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını bildirdi.

Öte yandan, İşçi Partisi'nden Joe Costello da, İsrail'de Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırıyı soruşturmak üzere kurulan komisyonun çalışmalarında uluslararası toplumun merkezi rol oynaması gerektiğini söyledi.

Costello, yaptığı açıklamada, İsrailliler'in, tamamen müdahil oldukları bu tür uluslararası bir olayı kendi aralarında soruşturmalarının mantıksız olduğuna işaret etti.

BM: Uluslararası soruşturma teklifi halen masada

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü yardımcısı Ferhan Hak, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırıyı kendisinin soruşturacağına yönelik haberler üzerine, "Bizim uluslararası soruşturma açılması teklifimiz hala masada" dedi.

Ferhan Hak, 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara gemisindeki saldırıyı İsrail'in kuracağı komisyonun soruşturacağı yönündeki haberlere BM'nin tepkisinin ne olduğunun sorulması üzerine bir açıklama yaptı. Hak, Genel Sekreter Ban'ın, İsrail'den yapılan bu yöndeki açıklamayı not ettiğini, İsrail'in kendi yapacağı soruşturmanın Genel Sekreterin güvenilir ve tarafsız soruşturma açılması talebine uygun olabileceğini, ancak kendisinin uluslararası soruşturma açılmasına yönelik teklifinin hala masada olduğunu ve İsrail'den olumlu yanıt almayı umut ettiğini söyledi.

Hak, ısrarlı sorular üzerine İsrail'in olayla ilgili olarak soruşturma açmasının Genel Sekreter Ban'ın çabalarına ters düşmediğini ama kendi teklifinin hala masada olduğunu ve kapının hala (uluslararası soruşturmaya) açık olduğunu" ifade etti.

Ferhan Hak, Genel Sekreter Ban'ın, komisyonda Türk tarafının seçtiği isimlerin yer almasını neden tavsiye etmediğini soran bir gazeteciye, "Genel Sekreterin bu yöndeki teklifi ayrı bir uluslararası soruşturma açılmasıdır. Teklifi İsrail soruşturma komisyonuna yönelik değildir" dedi.

Sözcü yardımcısı Hak, Yahudi asıllı bir Amerikalı'nın, "Genel Sekreterin uluslararası soruşturma açılması teklifi resmi midir ? Genel Sekreter BM Güvenlik Konseyi'nden bu yönde bir görev almış mıdır ?" sorusu üzerine, Güvenlik Konseyi'nin saldırıyla ilgili olarak "acil, tarafsız, şeffaf ve tarafsız" soruşturma açılması yönünde çağrıda bulunduğunu, Genel Sekreterin teklifi üzerinde istişarelerine devam ettiğini belirtti.

Türkiye'nin uluslararası soruşturma açılmasını istediği hatırlatılarak, İsrail'in olayı kendisinin soruşturmasını kabul etmemesi durumunda ne olacağının sorulması üzerine Hak, soruşturmanın Türkiye'yi ve tüm tarafları tatmin edecek bir şekilde yürütülmesini istediklerini vurguladı.

Bu arada BM Güvenlik Konseyi dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Claude Heller sorular üzerine soruşturma konusunun yarın Konsey'de yapılacak Orta Doğu toplantısında gündeme geleceğine inandığını belirtti.