İsrail'e net mesaj, Filistin'e öğüt

İsrail'in resmen özür dilemedikçe ilişkilerin normalleşmeyeceğinin altını çizen Erdoğan, Filistinlilerin de kendi içinde birlik olması gerektiğini "Kardeşler arasında rekabet olmaz, helalleşme olur" sözleriyle vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Filistin Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in resmen özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe ve ambargoyu kaldırmadıkça ilişkilerin normalleşmeyeceğini söyledi.

Filistin Büyükelçiler Konferansı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katılımıyla İstanbul'da başladı.

Filistin Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, 'İsrail, uluslararası hukuka ve her türlü insani değerlere aykırı bu yasa dışı eylemden dolayı resmen özür dilemedikçe, hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına tazminat ödemedikçe, Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmadıkça, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi düşünülemez. Hiçbir inanç, hiçbir düşünce sistemi masum insanların hunharca, barbarca katledilmesini mazur görmez ve göstermez" dedi.

Mızrak çuvala sığmıyor

Başbakan Erdoğan, Gazze'nin bugün insanlığın yürek yarası olduğunu belirterek, "Mızrak çuvala sığmıyor. Artık Gazze'de ne olup bittiğini, Gazze'nin maruz kaldığı zulmün boyutlarını bütün insanlık biliyor. Toprakları, köyleri ve hatta aileleri bölen ve Filistin'de normal bir ekonomik hayatın oluşabilmesini engelleyen Batı Şeria'daki Filistinlilerin dolaşımı üzerindeki kısıtlamalar süratle kaldırılmalıdır.

Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 milyon insan halen, İsrail'in uyguladığı insanlık dışı abluka nedeniyle temel ihtiyaçlarını, gıda ve ilaç ihtiyaçlarını bile karşılayamıyor" diye konuştu.

Erdoğan, "Bu, yasa dışı, hukuk dışı, insanlık dışı ablukanın, yani kuşatmanın bir an evvel kaldırılarak Gazze halkının acilen ihtiyaç duyduğu ürünlerin bölgeye girişine izin verilmelidir" dedi.

BM, ABD de bu suçun faili olarak anılır

Ortada her akıl sahibinin kabul etmesi gereken bir gerçek olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Gemilerle gıda götüren insanlar, hangi insani değerler için hayatları pahasına denize açılıyorlarsa, uluslararası örgütlerin de insanlığın vicdanı adına harekete geçmesi gerekiyor. Bakın son dönemde Yunanistan

bile yola çıkan gemilere engel oldu. Ama yeri gelince bizi arayıp 'Filistin için biz ne yapabiliriz?' diye soruyor. Bu nasıl bir samimiyet, bu nasıl bir dürüstlük. Başta BM ve ABD olmak üzere, uluslararası çevreler İsrail'in tek taraflı, şımarık uygulamalarına prim vermeye, bu insanlık dışı uygulamalarına gözlerini kapamaya devam ederse, açık söylüyorum, bu suçun bir faili olarak anılmaktan kurtulamazlar" ifadelerini kullandı.

Kardeşler arasında rekabet olmaz, helalleşme olur

İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda yapılan çağrıların daha çok ses getirmesi için Filistinlilerin kendi içinde birlik olması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, "Tarihe geçmenin yolu da birliği tesis etmektedir. Filistinliler kendi içinde bölündükçe ne Filistin’in ne de Türkiye gibi ülkelerin çağrıları yeterince rağbet görmeyecek. Bize diyorlar ki Filistinlerin bile kendi içinde beraberliği yok. Siz neden uğraşıyorsunuz? Bir kardeşiniz olarak söylüyorum, kardeşler arasında rekabet olmaz. Kardeşler arasında helalleşme olur" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir