İstanbul'da 'Bağımsızlık Günü' kutlaması

ABD'nin 238. Bağımsızlık Günü dolayısıyla ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda resepsiyon düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 238. Bağımsızlık Günü dolayısıyla dün akşam ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda resepsiyon düzenlendi. Resepsiyona, görev süresinin dolması nedeniyle Türkiye'den ayrılacak olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin yanı sıra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dini cemaat liderleri ve bazı ilçe belediye başkanları katıldı.

İş dünyası, diplomasi, akademi, sivil toplum ve medyanın önde gelen simalarının da hazır bulunduğu resepsiyonda, yapılan askeri tören ve iki ülke marşlarının okunmasının ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone ve İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, konuklara hitap etti. Üzgün olduğu gözlenen Ricciardone, veda niteliğindeki konuşmasında ABD ve Türkiye'nin ortak çıkarlar ve değerler etrafında şekillenen ittifakına vurgu yaptı.

Atatürk'ün mektubunu alıntıladı

Ricciardone, soğuk savaş yıllarından bu yana geliştiğini söylediği iki ülke arasındaki ittifakla, Türkiye ve ABD'nin terörizmden uluslararası suçlara, baskıcı rejimlerden aşırılıkçılığa kadar, iki ülkenin özgürlük ve refahını tehdit eden birçok unsura karşı birlikte karşı koyduklarını ifade etti.

Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1937'de dönemin ABD Başkanı Franklin Roosevelt'e yazdığı mektupta yer verdiği "Bilhassa ki bizim iki memleketimiz, umumi sulh ve insanlığın saadetini istihdaf eden aynı ideali gütmektedir" sözünü alıntılayan Ricciardone, iki ülkenin birçok alandaki ortaklığına değindi.

Kariyeri boyunca birçok ülkede bulunduğunu ve İstanbul'un dünyanın en harikulade şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Ricciardone, sadece kendisi ve ailesinin değil üç yıldır görev yaptığı Türkiye'den ayrılan tüm Amerikalıların yeniden dönmek istediğini vurguladı.

"Her ne kadar bu yıl Boğaziçi yüzme yarışlarına katılamayacak olsam da biliyorum ki kısa sürede yine buluşacağız" diyen Ricciardone, İstanbul'u ve buradaki dostlarını çok özleyeceğini ve herkesi Amerika'ya beklediğini kaydetti.