İsveç, AB Dönem Başkanlığı için 100 milyon euro daha ayırdı

Ülke, 1 Temmuz'dan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı devralacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

STOCKHOLM - Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını 1 Temmuz'dan itibaren 6 aylığına üstlenecek olan İsveç'in, bu süre içinde hükümet bütçesinde ek kaynağa gereksinim duyacağı bildirildi.

İsveç'in AB dönem Başkanlığı sırasında yaklaşık 1 milyar İsveç kronu (100 milyon euro) ek bütçeyi ayırdı. İsveç'in daha önce 2001 yılında üstlendiği AB dönem başkanlığı döneminde İsveç'in büyük kentlerinde 70 toplantı gerçekleştirildiği, bu toplantılarda güvenlik önlemi alan polisler için fazla mesai, seyahat harcamaları, araç gereç bakımları ve hasar için 17 milyon euro ek kaynak kullanıldığı anımsatıldı. 2001 yılındaki toplantılarda görev yapan Emniyet Müdürü Tommy Hydfors, AB'ye yönetik protesto gösterilerinin önceki yıllara oranla bu dönemde çok fazla beklenmediğini kaydetti. Buna rağmen güvenlik görevlileri, protesto gösterileri ile birlikte yapılacak toplantılarda güvenlik önlemleri alacak polisler için ek kaynak ayrılmamış olmasını eleştiriyor.

İsveç hükümet görevlileri ise AB ile ilgili önemli toplantı ve kararların Brüksel ve Lüksemburg'da gerçekleştirilen toplantılarla alındığını hatırlatarak, İsveç'te bakanların katılacağı 11 toplantı ile birlikte AB ile ilgili 100'e yakın toplantının gerçekleştirileceğini kaydetti.

AB dönem başkanlığı sırasında İsveç Hükümetinin 6 aylık süre için yaklaşık 1 milyar İsveç kronu (100 milyon euro) ek bütçe ayrıldığını kaydeden AB işlerinden Sorumlu Bakan Cecilia Malmström, dönem başkanlığının pahalı ancak gelecek için iyi bir yatırım olduğunu kaydetti. Bakan Malmström, dönem başkanlığı sırasında İsveç'e 23 bin ile 25 bin arasında ziyaretçinin geleceğini, ayrıca 2 bine yakın gazetecinin de bu donemde İsveç'i ziyaret etmesinin beklendiğini kaydetti.