İsveç'te bankalar 70 yaş üstündekilere kredi vermiyor

Citibank'ın danışmanlarından Stenberg, yaşlıların bankaları için kredileri ödeyememe risk grubu içinde kabul edildiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM - İsveç'te bazı bankalar 70 yaş üstündeki yaşlılara kredi ve kredi kartı vermiyor.

İsveç'te faaliyet gösteren bazı bankalar kendi kuralları uyarınca 18 ile 70 yaş arasındaki müşterilerinin kredi kartı ve borç para isteklerini yerine getiriyor. Bazı bankalar ise kredi verme yaşını yaşlılar için 65 yaşına kadar düşürebiliyor.

İsveç'te faaliyet gösteren Citibank'ın danışmanlarından Hampus Stenberg, yaşlıların bankaları için kredileri ödeyememe risk grubu içinde kabul edildiklerini, bu nedenle yaşlılara kredi açılmadığını kaydetti. Stenberg, İsveç'te bir çok bankanın kendi kurallarından dolayı belli bir yaşın üstünde bulunan yaşlılara kredi ve kredi kartı vermediğini söyledi.

İsveç'in mobilya mağazası İkea grubuna ait banka olan İkanobank'ın İsveç yöneticisi Stefan Nyrinder de bankanın 18 ile 70 yaş aralığındaki müşterilerine kredi açtıklarını kaydederek, bu kurallar gereği, İkea'nin ve bankanın sahibi aynı zamanda dünyanın en zengini olan 82 yaşındaki İngvar Kamprad'ın bankalarına borç para için başvurması halinde bile bu isteğinin kabul edilmeyeceğini açıkladı. Nyrinder, bankaların isteyen herkese eşit şartlarda kredi vermesi halinde hem kredilerin geri dönme şansının azalacağını hem de faizlerin çok yüksek olacağını kaydetti. İsveçli yaşlılar ise aylık gelirleri, evleri ve belli bir miktarın üstünde birikimleri olmasına rağmen, bankaların kendilerine kredi kartı ve kredi açmamasından şikayetçi. İsveç Emekliler Örgütü (PRO) bankaların bu tutumunu protesto ettiğini belirten bir açıklama yaparken, yaşlıların bankalar tarafından ayrımcılığa tabi tutulduğunu öne sürdü ve bu yöndeki şikayetlerini ayrımcılık ombudsmanına bildireceklerini açıkladı.

Ayrımcılık ombudsmanı Katri Linna ise İsveç'te bir çok bankanın yaşlılara karşı borç para ve kredi kartı verme sırasında çıkardığı zorluğun Avrupa Birliği kurallarına aykırı olduğunu bildirdi.