İsveç'ten 5 milyar €'luk destek paketi

Ekonomik paket ile ülkede bulunan bankaların finansal gücü yüzde 2 artırılmış olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

STOCKHOLM - İsveç hükümeti, bankaların ekonomik gücünü artırmak amacıyla 50 milyar İsveç kronu (5 milyar euroluk) devlet desteği sağlayacak yeni bir kriz paketi hazırlıyor. 

İsveç Maliye Bakanı Anders Borg bugün düzenlediği basın toplandırısında, bankalara destek amacıyla yeni bir ekonomik paket hazırlandığını açıkladı. Ekonomik paketin detaylarının 10 şubatta belirleneceğini kaydeden İsveç Maliye Bakanı Borg, ekonomik paket ile ülkede bulunan bankaların finansal gücünün yüzde 2 artırılmış olacağını kaydetti.

Hükümetin bankalara sağlayacağı destek ile bankaların piyasada ihtiyacı olan şirketlere daha rahat kredi verebileceğini belirten, Borg, "devlet neden ihtiyacı olan şirketlere değilde bankalara destek veriyor" şeklindeki bir soruya, "hangi şirketin ne kadar mali desteğe ihtiyacı olduğunu biz bilemeyiz. Bunu bankalar daha iyi biliyor" şeklinde yanıtladı.

Devlet bankalara destek verirken, desteğe karşılık bir ön koşul getiriyor. Maliye Bakanı Borg'un açıklamasına göre, 2 yıl boyunca bankaların üst yönetimindeki kadroda bulunanlara ücret artışı sağlanmayacak, işten ayrılsalar bile bu yöneticilere ek tazminat ödenmeyecek.

Bu arada İsveç hükümeti, muhalefet partilerinin yerel yönetimlere destek verilmesi yönündeki önerilerine de sıcak baktığını açıkladı ve belediyeler ile il özel idarelerinde ekonomik destek sağlanacağını açıkladı.