İsviçre'nin altınları İngiltere ve Kanada'da

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervlerinin yüzde 30'unun İngiltere ve Kanada'da tutulduğu bildirildi.

Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, yıllık hissedarlar toplantısında, yaklaşık 1,040 ton olan altın rezervlerinin ancak yüzde 70'inin ülke içinde tutulduğunu belirtti.

Rezervlerin yüzde 20'sinin İngiltere, yüzde 10'unun ise Kanada Merkez Bankası'nda bulunduğunu bildiren Jordan, bu ülkelerdeki rezervlerin İsviçre'ye getirilmesi ve toplam rezervin artırılmasına ilişkin önerilere karşı çıktığını vurguladı.

Merkez Bankası Başkanı Jordan, altın satışının yasaklanması fikrine karşı olduğunu da belirterek, bunun ülkedeki fiyat kararlılığını garanti edemeyeceğini veya ülkenin acil durumlara karşı hazırlığını artırmayacağını kaydetti.

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki pek çok merkez bankası, altın rezervlerinin bir kısmını herhangi bir toprak istilası olasılığına karşın yurt dışında tutuyor. Diğer taraftan Avrupalılar, son yıllarda finansal piyasalardaki karışıklık nedeniyle ülkelerinin finansal güvenirliği hakkında kaygı duyuyor.

Milliyetçi çizgide olan İsviçre Halkı'nın Partisi, bir hafta önce Merkez Bankası'nın altın rezervlerini satmasını ve bu rezervleri yurt dışında tutmasını engelleyecek bir referandum için yeterli imzayı toplamıştı. 

İsviçre Halkı'nın Partisi tarafından, "İsviçre Altınımızı Kurtarın" adıyla başlatılan kampanya sonucunda, birkaç yıl içerisinde referanduma gidilmesi bekleniyor.