İtalya Başbakanı Renzi’den Draghi’ye cevap geldi

İtalya Başbakanı Renzi, ECB Başkanı Draghi’nin geçtiğimiz hafta İtalya’nın yapısal reform gerçekleştirme eksikliği ile ilgili eleştirilerini yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya Başbakanı Renzi, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi’nin geçtiğimiz hafta İtalya’nın yapısal reform gerçekleştirme eksikliği ve 2008’den bu yana 3. kez resesyona girmesi ile ilgili eleştirilerini yanıtladı.

Başbakan Matteo Renzi, Euro Bölgesi’nin üçüncü büyük ekonomi İtalya’nın ikinci çeyrekte resesyona girmesine rağmen Avrupa Birliği (AB) tarafından şart koşulan bütçe hedeflerine ulaşma yolunda ilerlediğini söyledi ve reformların gerçekleşme hızını normal olduğunu savundu.

Roma’daki başbakanlık ofisinde Financial Times ile yaptığı röportajda Başbakan Renzi, ECB Başkanı Mario Draghi’nin reformların ekonomik büyümeyi desteklemek için yeterince hızlı şekilde hayata geçirilmediği ülkelere AB’nin müdahale etmesi gerektiği yönündeki görüşüne karşı çıktı.

Başbakan Matte Renzi konu ile ilgili şunları kaydetti:

“Draghi ile İtalya’nın reformlar gerçekleştirmeye ihtiyacı olduğu konusunda aynı fikirdeyim. Ancak bu reformları biz gerçekleştireceğiz, ben karar vereceğim, Troika değil, AMB değil, Avrupa Birliği Komisyonu değil. Reformları bizzat kendi hayata geçireceğim çünkü İtalya’nın başkasının ne yapacağını anlatmasına ihtiyacı yok.”

İtalya geçtiğimiz Çarşamba günü beklenmedik şekilde ikinci çeyrekte 2008’den bu yana üçüncü kez resesyona girdi. Ekonomistler büyüme rakamlarındaki düşüşün genel hükümet bütçe açığına etki ederek AB’nin koyduğu yüzde 3’lük 2014 sınırına uyamayabileceğini belirtiyor. Milan’da bulunan Barclays ekonomistlerinden Fabio Fois, hükümet harcamaları 1.2 milyar dolar ile 3.2 milyar dolar arasında azaltmaz ise bütçe açığının yüzde 3 limitini aşacağını söyledi.

Renzi, yüzde 3’lük sınırı kırmak gibi bir eğiliminin olmadığını ve ikinci çeyrekte daha olumlu bir büyüme kaydedilmesini umut ettiklerini söyledi.