İzolasyonlar kalkmalı

Eroğlu, "Kıbrıs Türk halkının AB'ye karşı sarsılan güveninin yerine gelmesi için doğrudan ticaret tüzüğü uygulanmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği'ne (AB) karşı sarsılan güveninin yerine gelmesi için, 2004'teki Annan Planı referandumu sonrasında verilen sözler arasında bulunan Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün yürürlüğe girmesi ve Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların kaldırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) KKTC'den imtiyazlı ticareti engelleyen 1994'teki kararının düzeltilmesi için Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulamaya girmesini ve izolasyonların kaldırılmasını istediklerini vurguladı.

Pazar günü gittiği Brüksel'den bu akşam saatlerinde KKTC'ye dönen Eroğlu, Ercan Havaalı'nda Brüksel'deki temasları hakkında bilgi verdi.

Görüşmelerinde, hem Kıbrıs sorununun çözümü için sürdürdükleri müzakereler hem de AB'den beklentilerini dile getirme fırsatı bulduklarını belirten Eroğlu, AB'nin Kıbrıs Türk halkına 2004'teki referandumdan sonra verdiği Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün uygulanması ve izolasyonların kaldırılması sözlerini tutmasını istediklerini anlattı.

Mali Yardım Tüzüğü dışındaki sözler tutulmadığı için, Kıbrıs Türk halkının AB'ye karşı güveninin sarsıldığını hatırlatan Eroğlu, "Halkımızın sarsılan güveninin yeniden kazanılması için AB'nin taahhütlerini yerine getirmesi gerekir" dedi.

"Tüzüğün görüşülmesi ertelenebilir"

Eroğlu, Brüksel ziyaretinde, yakında açılacak Yeşilırmak Kapısı konusunda da bilgiler aktardığını ve Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün 20 Eylül'de AP hukuk komisyonunda görüşülmesinin, Kıbrıs Türk tarafına destek veren bazı milletvekillerinin toplantıya katılamayacak olmasından dolayı ertelenmesinin gündemde olduğunu bildirdi.

Normal prosedürde tüzüğün komiteden sonra Avrupa Parlamentosu'na sevk edileceğini, ancak tüzüğün Rumların (oybirliği gerektiren) 10. Protokole tabi tutulması için baskı yaptığını hatırlatan Eroğlu, görüştükleri kişilere AP'nin yetkisini devretmemesi arzularını ifade ettiklerini, onların da ümit verdiğini belirtti.

Derviş Eroğlu, bir soruya karşılık, şu anda Kıbrıs konusunda uluslararası konferansın gündemlerinde olmadığını, zaten tarafların uluslararası konferanstan farklı şeyler anladığını; kendilerinin üç garantör ülke, Kıbrıs Türk ve Rum liderlerinin katılacağı bir konferans düşündüğünü dile getirdi.

"Masaya eşit şartlarda oturmazsak, sonuç çıkmaz" diyen  Eroğlu, AB'nin verdiği sözleri tutması talebini yineledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir