Japon ev kadınlarının Türkiye aşkı azalıyor
Uluslararası piyasalarda 'Bayan Watanabe' olarak adlandırılan Japon ev kadınlarının geçtiğimiz yıl rekor seviyeye çıkan Türk tahvillerine ilgisi, Gezi olayları nedeniyle azaldı.
DIŞ HABERLER
Yatırımlarında yıllardır yüksek faizli Türk tahvillerini tercih eden Japon ev kadınları, geçtiğimiz ay Türkiye'ye damga vuran Gezi olayları sonrasında Türk tahvili alımlarını azalttı. Japonya'da bireysel yatırımcılara satılan Türk Lirası cinsinden uridashi tahvillerin toplam içindeki payı 2012 yılındaki yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 3.7'ye inerken, Türkiye en popüler yatırım destinasyonu sıralamasındaki ikinciliğini Meksika’ya kaptırdı ve Brezilya’nın ardından dördüncü sıraya indi.
2012 yılında TL cinsi uridashi tahviller yüzde 72 artarak 3.7 milyar dolar seviyesine çıkmıştı. Rakam, rekor olarak kayıtlara girmişti. Uridashi tahviller Japon bireysel yatırımcılara doğrudan satılan farklı ülke para birimlerindeki tahvilleri ifade ediyor.
Ülkelerinde neredeyse sıfır faizle borçlanabilen Japon ev kadınları son yıllarda yatırımlarında yüksek faizli Türk tahvillerini tercih ediyordu. 2000'lerde 'Bayan Watanabe' olarak anılmaya başlanan kimonolu kadınların Türk tahviline ilgisi 2011 yılından bu yana artıştaydı.
Özellikle Brezilya gibi gelişen ülkelerde faizlerin düşmesi Türkiye'nin Bayan Watanabe için popüleritesini artırmıştı. Ancak Bloomberg'in haberine göre, Kimonolu kadınların Türkiye aşkı sönmeye başladı. Lira cinsinden uridashi tahvillerin toplam içindeki payı bu yıl geriledi ve en çok tercih edilen tahviller arasında dördüncü sıraya indi. Japonya'da lira cinsinden ihraç edilen tahvillerin büyüklüğü 2013'te 1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Geçtiğimiz yıl Türkiye 3.5 milyar doların üzerinde bir rakamla, Brezilya'yı geçerek Avustralya'nın ardından tahvil piyasasına en çok yatırım yapılan ülkeydi. 2013'te ise yerini Meksika'ya kaptırdı. Yılbaşından bu yana parası dolar karşısında en iyi performans gösteren ülkelerden Meksika ise geçtiğimiz yıl bulunduğu sekizinci sıradan büyük bir hamle yaparak yükseldi ve Türkiye'nin yerini alarak ikinci sıraya çıktı.
Japonlara lira yüzde 8.8 pezo yüzde 16.5 kazandırdı
Bloomberg verisine göre Türk Lirası üzerinden yapılan carry trade işlemlerinde bu yıl yen cinsinden getiri yüzde 8.8 olarak gerçekleşti ve 23 gelişen ülke arasında 18'inci oldu. Yen cinsinden borçlanıp Meksika yerel borçlanma piyasasına yatırım yapanlar ise aynı dönemde yüzde 16.5 getiri sağladı.
Bloomberg, Türkiye'de geçtiğimiz ay yaşanan hükümet karşıtı protestoların Türkiye'nin cazibesini yitirmesine neden olduğunu yazdı. Mizuho Securities Co. piyasa ekonomisti Toru Suehiro, konuya ilişkin açıklamasında, yaşanan toplumsal huzursuzluk nedeniyle Japonların Türk Lirası'ndan uzak durmayı tercih ettiğini söyledi. Meksika Pezosu'nun ise, ABD ekonomisiyle yakın ilişkisi nedeniyle parlamaya devam edeceği öngörüsünde bulundu.
Japon ev kadınlarını yatırımları Türk bankaları için önemli fırsatlar sunuyor. Geçtiğimiz yıl Bayan Watanabe'nin yatırımlarının büyüklüğünün 4 milyar dolar seviyesine yaklaşmasını fırsata çevirmek isteyen Türk bankaları Japon ev kadınları için ‘mevduat turları’ düzenlemeye başlamıştı. Turların amacı, Türkiye’deki faiz, tahvil ve bono getirileri hakkında bilgi vererek, Japon ev kadınlarının tasarruflarını Türkiye’ye çekmekti. Japon ev kadınlarına yönelik mevduat turlarını, daha çok özel bankalar düzenliyordu. Bir çok banka, Japon ev kadınlarına yönelik özel ekipler kurdu. Ekipler öncelikle, Japonya’ya giderek, burada ev kadınlarına yönelik toplantılar düzenleyip, Türkiye’deki yatırım imkanları hakkında bilgi veriyordu.
Japonya'nın sanayi üretimindeki gerileme endişelendirdi
Otomobil üreticilerinin nisan ayındaki sıçramanın ardından üretimlerini azaltmasıyla Japonya'da sanayi üretimi Mart 2011'den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Üretim yüzde 3.3 düştü. Japonya'da sanayi üretimi haziran ayında sert fren yaptı.
Otomobil üreticilerinin nisan ayındaki artışın ardından üretimlerini azaltmasıyla sanayi üretimi haziranda Mart 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre üretim aylık bazda yüzde 3.3 düştü. Sanayi üretimi rakamları, dünyanın en büyük 3. ekonomisindeki sıçramayı tehdit eden tüketim vergisindeki artışın uygulamaya koyulmasına ilişkin bir karar vermesi gereken Başbakan Shinzo Abe'nin karşısındaki sıkıntılara yenilerini ekledi. Üretimdeki düşüşün muhtemelen geçici olduğu ve temmuz ayında artacağı belirtiliyor.