Japon maliyesi eski Samuray'dan sorulacak

Mali sistemi düzenlemesi için Maliye ve Posta Hizmetleri Bakanlığı görevine, serbest pazar karşıtı eski samuray Shizuka Kamei getirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TOKYO - Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya'da Başbakan Yukio Hatoyama tarafından kurulan yeni merkez sol hükümet, mali sistemi düzenlemesi için Maliye ve Posta Hizmetleri Bakanlığı görevine, serbest pazar karşıtı eski samuray Shizuka Kamei'yi getirdi.

"Amerikan küreselleşme cangılına karşı çıkan, samuray ruhuna dönüşü savunan ve serbest pazar ekonomisinin yıkıma uğrattığı ülkesi için ağlayan" 72 yaşındaki Kamei'nin göreve gelişiyle, Tokyo Borsası'nda bankacılık hisseleri hemen değer kaybetti.

Kamei, ilk basın toplantısında, "serbest pazar ekonomisinin mahvettiği Japonya'nın yeniden inşası için elinden geleni yapacağını" belirterek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin borçlarını 3 veya 4 yıl erteleme sözü verdi. 

Kamei ayrıca, 2001-2006 yıllarında iktidarda bulunan Başbakan Junichiro Koizumi hükümetinin liberal reformlarının simgesi posta hizmetlerinin özelleştirilmesinden de vazgeçileceğini bildirdi.

Dünyanın en büyük bankası olarak değerlendirilen Japon posta hizmetlerinin, 2010 ve 2017 arasında parçalar halinde özel yatırımcılara satılması öngörülüyordu.

Bu reforma karşıtlığından ötürü Koizumi'nin partisinden kovulan ve kendi siyasi oluşumunu kuran Kamei, Eylül 2005'teki genel seçimlerde, Koizumi'nin intikam amacıyla aynı seçim bölgesinden aday gösterdiği genç internet gurusu Takafumi Horie ile mücadele etmek zorunda kalmış ve onu yenilgiye uğratmayı başarmıştı.

Birkaç ay sonra Horie, şirketi Livedoor'un hesaplarında yolsuzluk yaptığının ortaya çıkarılmasının ardından yargılanarak hüküm giymişti.

Eski terörle mücadele polisi ve 1945 Hiroşima nükleer bombardımanının tanığı Kamei, Japon Kızıl Ordu militanlarının yakalanması görevini yüklenirken, kapitalizm karşıtlığıyla birlikte Küba devrimine hayranlık duyduğunu açıklayarak ve idam cezası karşıtı yazılar yazarak içinde bulunduğu paradoksu da dile getirmişti.