Japonya'da muhalefet önde gidiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
TOKYO  - Japonya'da 16 Aralık'ta yapılacak seçimler öncesi yapılan anketler, muhalefetteki Liberal Demokratik Parti'nin (LDP) önde olduğunu gösterdi.
Önde gelen gazetelerden Yomiuri ve Nikkei tarafından yaptırılan anketler, seçim kampanyasında enflasyona karşı etkili önlemler almayı hedefleyen LDP'nin yüzde 26 oy oranı ile önde olduğunu ortaya çıkardı.
Eski başbakan Shinzo Abe önderliğindeki merkez sağ LDP, demokrasi tarihinin en başarılı siyasi partilerden biri kabul ediliyor. LDP, 1955 yılındaki kuruluşundan 2009 yılındaki seçime kadar 54 yıl boyunca 11 aylık kısa bir süre haricinde tek başına iktidarda kalmıştı.
58 yaşındaki Abe, seçim öncesi yaptığı açıklamalarda Japon ekonomisini yeniden canlandıracaklarını belirtmiş, büyüme oranını yüzde 3'e yükseltmeye ve enflasyon oranını da yüzde 2'ye düşürmeye söz vermişti.
Associated Press haber ajansına göre seçim kampanyasında Çin ile Japonya arasında devam eden adalar krizine de öncelik veren Abe, adalar çevresindeki sahil güvenlik önlemlerini arttırmayı ve savunma bütçesini yükseltmeyi planlıyor.
Abe, Japonya'nın militarist geçmişine duyduğu sempati nedeniyle Çin ve Güney Kore'de tepkiyle karşılanıyor.
Rahatsızlığı nedeniyle 2007'de başbakanlıktan istifa eden Abe, 2012'deki genel kurul sırasında yeniden LDP'nin liderliğine seçilmişti.
 
Deprem felaketi sonrası ilk seçim
 
"JaponToday" haber sitesi ise 11 Mart 2011'deki deprem ve ardından oluşan tsunamiden sonra yapılacak ilk seçimin, aynı zamanda nükleer enerji yanlısı ve karşıtı siyasi partiler arasında bir yarışa sahne olacağını belirtti.
Uzmanlar, nükleer enerji yanlısı LDP'nin tekrar yükselişe geçmesini dikkat çekici buluyor.
Yaklaşık 19 bin kişinin yaşamını yitirmesine yol açan deprem ve tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine sebep olmuştu.
Büyük bir kısmı 2030 yılına kadar nükleer enerji üretimine son verilmesini isteyen Japon halkı, buna karşın ekonomiyi kurtarmak için yeni bir mali politika ve yükselişe geçen Çin'e karşı sert bir diploması vaat eden LDP'ye destek veriyor.
Nükleer enerji karşıtı Japon Komünist Partisi ile Sosyal Demokratların ise seçimde başarılı olması beklenmiyor.
 
Başbakan Noda'nın partisi, üçüncü sırada
 
Eski Tokyo valisi, 80 yaşındaki Şintaro İşihara ile Osaka Belediye Başkanı Toru Haşimoto'nun yeni kurduğu milliyetçi Japonya Yenilikçi Partisi, LDP'nin ardından yüzde 15 oy oranı ile ikinci sırada geliyor.
Başbakan Yoshohiko Noda'nın Japonya Demokratik Partisi (DPJ) ise yüzde 13 ile üçüncü sırada. Noda'nın Fukuşima krizindeki tutumu ve satış vergisini iki katına çıkarması nedeniyle oy kaybettiği sanılıyor.
 
Yüzde 43 kararsız
 
Anketler, Japon halkının yüzde 43'ünün herhangi bir partiyi desteklemek için istekli olmadığını da gösterdi.
Anket sonuçlarına göre seçimi hangi parti kazanırsa kazansın tek başına iktidara gelmesi zor olacak. Dolayısıyla seçim sonrası ittifaklarda küçük partilerin büyük rol oynaması bekleniyor.
Noda'nın seçimi kaybetmesi durumunda Japonya, 6 buçuk yılda 7. kez başbakan değiştirmiş olacak.
1947 tarihli Anayasa'ya göre Japon parlamentosu (Diet), Temsilciler Meclisi (alt kanat) ile Danışmanlar Meclisi'nden (üst kanat) oluşuyor. Temsilciler Meclisi'nin 480 üyesi ile Danışmanlar Meclisi'nin 242 üyesi, halk tarafından seçiliyor.
Japon halkı, seçimlerde biri doğrudan milletvekillerine, diğeri de milletvekillerinin partilerine olmak üzere iki oy kullanıyor. Seçmenler, Diet'in alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin 4 yıllığına seçilen üyelerinden 300'ünü doğrudan adaya oy vererek seçiyor. 180 üyeyi ise partilere verilen oylar belirliyor.
Anayasa'ya göre Temsilciler Meclisi'nin Danışmanlar Meclisi'nin sahip olmadığı yetkileri var. Temsilciler Meclisi, Danışmanlar Meclisi'nin vetosunu üçte ikilik çoğunlukla geçersiz kılabiliyor. Temsilciler Meclisi üyeleri 4 yıllığına, Danışmanlar Meclisi ise 6 yıllığına seçiliyor. Danışmanlar Meclisi, Temsilciler Meclisi'nin aksine feshedilemiyor.