Japonya'dan sürpriz faiz indirimi
Japonya Merkez Bankası, bankada tutulan cari hesaplara uygulanan faizi -%0,1’e düşürdü. Bu adım, 16 Şubat itibariyle geçerli olacak.
Japonya Merkez Bankası (BOJ), ülkenin yavaş ekonomisini piyasalardaki volatilite ve azalan küresel büyümeden korumak amacıyla faizleri beklenmedik bir şekilde sıfırın altına indirerek piyasaları şaşırttı.
BOJ'nin faiz kararının ardından Asya borsaları yükselirken, yen düştü ve tahvil getirileri geriledi.
Bankanın kararı duyurduğu açıklamada, "BOJ gerek görüldüğünde faizleri negatif alanda daha fazla indirmeye hazırdır" denildi.
BOJ faizleri eksi yüzde 0.1'e indirmeye 5'e karşı 4 oyla karar verdi.
Para akıtma programına devam
Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Japonya parlamentosuna yaptığı konuşmada, bankanın şimdilik negatif faiz oranlarını değerlendirmediğini söyleyerek, parasal genişleme önlemlerinin devasa varlık alımlarının artırılması şeklinde olabileceği sinyallerini vermişti.
Banka ayrıca parasal genişleme programı çerçevesinde hükümet tahvilleri ve riskli varlıkları satın alarak piyasaya yıllık 80 trilyon yen (675 milyar dolar) para akıtma programına devam edeceğini belirtti.
Negatif faiz oranlarına başvuran Japonya böylece 1990'lardan bu yana tüketicilerin büyük satın alımları sürekli ertelemelerine neden olan veya fiyatların düşeceği beklentisiyle sık alım yapmalarını engelleyen deflasyona ve düşen fiyatlara yönelik uzun mücadelesinde yeni bir silah elde etmiş oluyor.
Deflasyon yaklaşık 20 yıldır süren ekonomik yavaşlığın ana nedeni olarak görülüyor.
Avrupa'da bazı merkez bankaları da şu an negatif faiz oranları uygularken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Haziran 2014'te faizleri negatif alana çeken ilk büyük merkez bankası oldu.
Faizleri negatif alana çekerek merkez bankası, bankaların paralarını BOJ'de tutmaktansa daha çok kredi vererek reel ekonomideki aktiviteyi artırmalarını umut ediyor.