JCR, Rusya'nın notunu düşürdü

JCR, Rusya'nın "BBB+" olan kredi notunu "BBB"ye indirdi, not görünümünü ise durağandan negatife çevirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR), Rusya'nın "BBB+" olan kredi notunu "BBB"ye indirdi, not görünümünü ise durağandan negatife çevirdi. 

JCR'ın internet sitesinde yer alan açıklamada, 2012 yılından bu yana yavaşlayan Rusya ekonomisinin, Ukrayna krizi ve ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından uygulanan ekonomik yaptırımların etkisiyle daha da zayıflayabileceği, 2014 yılında resesyona girebileceği kaydedildi. 

"Ülkenin döviz likidite pozisyonundaki bozulmada iyileşmeyi daha zor hale getirebilir"

Uluslararası güvenin azalmasından kaynaklanan yüksek sermaye çıkışlarının, ülkenin döviz likidite pozisyonundaki bozulmada iyileşmeyi daha zor hale getirebileceği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Ukrayna konusundaki jeopolitik risklerde gelecekteki gelişmeler takip edilecek"

"Rusya ekonomisi orta vadede durgun kalabilir. Derinleşen Ukrayna çatışması, artan doğrudan yatırımlar tarafından desteklenen endüstriyel yenilikleri riske atabilir. Sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için, doğal kaynaklar endüstrisinin yüksek oranda endüstriyel yapıya bağımlı olması, kayagazı devriminden kaynaklanan doğalgaz fiyatlarındaki aşağı yönlü baskı ve devam eden sermaye çıkışlarının gibi sorunların üstesinden gelinmesine ihtiyaç var. Bu doğrultuda, JCR Rusya'nın notunu düşürürken, not görünümünü de negatife çekti. Ülkenin ekonomisi ve dış pozisyonun üzerindeki etkilerin yanı sıra ekonomik yaptırımlar ve Ukrayna konusundaki jeopolitik risklerde gelecekteki gelişmeler takip edilecek." 

"Ukrayna krizi, ülke para birimi rublede keskin düşüşe neden oldu"

Ekonomik yaptırımların ve sermaye çıkışlarına neden olan Ukrayna krizinin, ülke para birimi rublede keskin düşüşe neden olduğunun altı çizilen açıklamada, "Sonuç olarak, ekonomide daha fazla bozulmayı beraberinde getirecek özel tüketim ve yatırımların yavaşlamaya başlaması muhtemel. Resesyon olasılığı göz ardı edilemez" denildi. 

Açıklamada, Rusya'nın dış ticaret bilançosundaki açığın jeopolitik krizden kaynaklanan sermaye çıkışından dolayı daha çok artabileceğine işaret edilerek, Rus ekonomisinin dış şoklara karşı daha zayıf olabileceği dile getirildi. 

Bankacılık sektöründeki varlık kalitesinin ekonomik durgunluktan dolayı azalabileceği kaydedilen açıklamada, ülkenin mali dengesinin düşüş eğiliminde olduğu, Ukrayna'dan kaynaklanan ekonomik olumsuzluklarla mücadelede daha fazla zorlanabileceği ifade edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir