Jet yakıtı talebi azaldı
Volkanik kül bulutu nedeniyle jet yakıtı talebinde sert düşüş yaşandı.
LONDRA - İzlanda'dan yükselen volkanik kül bulutu küresel jet yakıtı talebini günlük en az bir milyon varil azalttı.
Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) raporuna göre, ABD'de ikiz kulelere düzenlenen 11 Eylül saldırılarından sonra en büyük olduğu düşünülen seyahat karmaşasından önce Avrupa'nın geçen yıl günlük jet yakıtı talebi 1,25 milyon varil ve Ocak ayında ise günlük ortalama 1,17 milyon varil seviyesinde bulunuyordu.
Piyasa uzmanları, sadece Avrupa'da uçuşların ertelenmesiyle jet yakıtı talebindeki kaybın, günlük 5 milyon varil olduğu tahmin edilen küresel jet yakıtı talebinin yaklaşık yüzde 20'sine denk düştüğünü söylüyorlar.
Bu düşüş, 2010 yılı için ortalama günlük 86 milyon varil olması beklenen küresel petrol tüketiminin yüzde 1'inden fazlasını oluşturuyor.
Diğer kıtalardaki uçuşların ertelenmesi de eklendiğinde küresel jet yakıtı talebindeki düşüşün daha da artabileceği tahmin ediliyor.
Jet yakıtı talebindeki düşüş ayrıca Avrupa'da ton başına 720 ila 730 dolardan işlem gören jet yakıtı fiyatlarını ton başına 40 dolar düşürdü.
Buna karşılık deniz yakıtı fiyatları ise geçen haftadan bu yana 10 dolar kadar yükseldi.
Diğer etkiler
Volkanik kül bulutu ayrıca havayolları ve seyahat şirketlerini de olumsuz etkiledi.
Uluslararası havayolu şirketleri British Airways, Lufthansa, Iberia, Ryanair, Aer Lingus, Air France-KLM ve Finnair'in hisseleri yüzde 2,7 ile yüzde 7,7 oranında değer kaybetti. Seyahat şirketi Thomas Cook'un hisseleri ise yüzde 3,9 geriledi.
Havayolu ulaşımının aksamasının turizmi olumsuz etkileyeceği endişesiyle Türkiye'de borsa ve lira değer kaybetti. Turizmle ilgili bu olumsuz gelişmenin Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Dubai'yi de etkileyeceği tahmin ediliyor.
Kenya'da çiçek, meyve ve sebze ihracatının havayolu ulaşımının aksamasından etkilenmesi nedeniyle Kenya para birimi şilin de 25 Marttan bu yana ABD doları karşısında en düşük seviyesine indi.
Öte yandan Güney Afrika Çiçek Yetiştiricileri Derneği Başkanı Rene Schoenmaker, Avrupa'ya çiçek, meyve ve sebze ihracatının durduğunu söyledi.
Güney Afrika, yüzde 70'i Avrupa'ya olmak üzere her yıl 53,8 milyon dolar tutarında çiçek ihraç ediyor.