K. Kore, BM denetçilerini sınırdışı ediyor

Uluslararası Atom Enerjis Kurumu Kuzey Kore'nin BM nükleer denetçilerinin ülkeyi terk etmesini istediğini açıkladı. ABD ise gelişmeleri tehlikeli olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA / WASHINGTON - Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Kuzey Kore'nin, Birleşmiş Milletler nükleer denetçilerle her türlü işbirliğini askıya aldığını ve ülkeyi terk etmeleri talimatı verdiğini açıkladı.

UAEK'nun yaptığı yazılı açıklamada, Kuzey Kore'nin, BM denetçilerine, Yongbyon nükleer tesisinde mühürleri ve kameraları kaldırmalarını ve mümkün olan en kısa zamanda ülkeden çıkmalarını söylediği aktarıldı.

BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi 5 nisanda uzaya uzun menzilli füze fırlattığı gerekçesiyle kınayan bir bildiri yayımlamıştı.

Pyonyang yönetimi de nükleer silah programını sona erdirmek için sürdürülen altılı müzakereleri eleştirerek, nükleer silah tesisini yeniden faaliyeti geçirmeyi düşündüğünü duyurmuştu.

Beyaz Saray: Kuzey Kore'nin altılı görüşmelerden çekilme tehdidi ciddi bir durum

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Kuzey Kore'nin altılı görüşmelerden çekilme ve nükleer programına yeniden başlama tehdidinin, "yanlış yönde atılmış ciddi bir adım" olduğunu söyledi.

Pyonyang yönetiminin kıştırtıcı tehditlerine son vermesini ve uluslararası yükümlülüklerine uymasını isteyen Gibbs, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını terk etmediği sürece uluslararası topluluk tarafından kabul görmeyeceğini de ifade etti.

Kuzey Kore, uluslararası nükleer silahsızlanma görüşmelerinden çekilebileceği ve plütonyum  üretim tesisini yeniden açabileceği tehdidinde bulunmuştu.