”Kafkasya Güvenlik Platformu'na G.Osetya ve Abhazya'da katılabilir”

Rus basını, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasına Batının Moskova'yı G-8'den çıkararak karşılık verebileceğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rus basını, Kafkasya Güvenlik ve İşbirliği Platformuna Rusya'nın bağımsızlığını tanıdığı Güney Osetya ve Abhazya'nın da dahil olabileceğini açıkladı.

Rus Vedomosti gazetesi Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasına Batının Moskova'yı G-8'den çıkararak karşılık verebileceğine dikkat çekti. Haberde, Abhazya ve Güney Osetya'nın Türkiye'nin önerisiyle gündeme gelen Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunda yer alabileceği belirtilerek, "Kafkaslardaki güvenlik platformu, Kafkas cumhuriyetleri (Güney Osetya ve Abhazya), Rusya, Türkiye ve İran'ın katılımıyla oluşturulacak" ifadesine yer verildi. Vedomosti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) tanıyan tek ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, KKTC pasaportlarının ABD, Fransa ve İngiltere'de tanındığı kaydedildi. Gazetede "Dünya Düzeni: Rusya Herkesin Düğümünü Çözdü" başlığıyla yayımlanan başka bir haberde de Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıyarak çağdaş dünya düzenini değiştirdiği ifade edildi.

"Uluslararası sistemin temeli değişti"

Rusya'nın uluslararası ilişkiler sistemini oluşturan "Yalta görüşmelerinin enkazı altından son koltuk değneğini de çıkardığı" belirtilen haberde, "Rusya, böylece ABD ve Batı'nın son yıllarda açmaya çalıştığı yolu açmış oldu. Bu sayede tüm dünya düzeninin temel esasları değiştirilmiş oldu" görüşüne yer verildi. İzvestiya gazetesi de Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in tarihi açıklamasının yapıldığı gün başkanlığa akredite olan gazetecilerin olacaklardan habersiz bir şekilde Medvedev'in günlük temaslarını izlediği kaydedildi. Medvedev'in dün Dağıstan Başkanı Muhu Aliyev ve İnguş Cumuhriyeti Başkanı Murat Zyazikov ile görüştüğü belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Medvedev, Aliyev ile görüşmesi sırasında Dağıstan’da açılacak cam şişe fabrikası hakkında konuştu ve Medvedev'in gözlerinden herhangi başka bir konudan dolayı endişe duyduğu anlaşılmıyordu. Aynı anda konutun alt katında Rusya Güvenlik Konseyi üyeleri Başbakan Vladimir Putin, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma Başkanı Boris Grızlov, Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ve diğer yetkililer toplanmışlardı. Bir kaç dakika sonra, Güvenlik Konseyi üyeleri sadece Abhazya ve Güney Osetya'nın değil, tüm Rusya'nın geleceğini belirleyecek bir karar almaları gerekiyordu ve iki saat sonra bu karar açıklandı.''

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant, Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımasına misilleme olarak İngiltere'nin Rusya karşıtı bir koalisyon önerisi ortaya attığını duyurdu. Medvedev'in dünkü açıklamalarının 11 Eylül olaylarıyla aynı etkide olduğu belirtilen haberde, "dünya siyaseti artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak" görüşü savunuldu.

Rus kamuoyunun Kafkasya'ya bakışı

Kommersant, Medvedev'in Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanıdıklarına dair açıklamasından önce Rusya'da bu cumhuriyetin bağımsızlığına yönelik yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarının açıklandığına dikkat çekti. Haberde, Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, Rus vatandaşlarının yüzde 54'ünün bu bölgelerin bağımsızlığından yana görüş bildirdiği, katılımcıların yüzde 23'ünün de buraların Gürcistan'a ait olduğu yanıtını verdiği ifade edildi. Ankete yanıt verenlerin yüzde 66'sı Güney Osetya'nın Rusya'ya katılmasına olumlu baktıklarını belirtirken, yüzde 44'ü de Abhazya'nın bağımsız devlet olarak kalmasından yana görüş bildirdi. Haberde, 5 günlük savaşın ardından Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasını isteyen Rusların oranının yüzde 53'ten yüzde 67'ye yükseldiği vurgulandı.