Kafkasya zirvesi başladı
NATO toplantısında ittifak üyesi 26 ülkenin bakanlarının Gürcistan'a destek, Rusya'ya uyarı mesajları vermeleri bekleniyor
BRÜKSEL - NATO Konseyi'nin, Kafkaslardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve Rusya'ya karşı tavır belirlemek için öngörülen olağanüstü ve gayrı resmi toplantısı bugün başladı.
ABD'nin talebi üzerine, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer başkanlığında yapılan Konsey'de Türkiye'yi Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan temsil ediyor. İttifak üyesi 26 ülkenin bakanlarının Gürcistan'a destek, Rusya'ya uyarı mesajları vermeleri öngörülüyor.
NATO müttefiklerinin, "sataşkan" olarak nitelendirilen Rusya'ya karşı orta ve uzun vadede nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda uzlaşma sağlamaları, ''tek sesli ve kararlı bir tavır'' belirlemek için çaba harcamaları bekleniyor. Konseyin, Rusya'nın başvurduğu "ölçüsüz güç"ü eleştirmesi, çatışmaların sivil kurbanları ve insani yardımın önemi üzerinde durması bekleniyor. Polonya ve Baltık ülkeleri gibi Avrupalı müttefikler Moskova'ya karşı "sert tavır" izlenmesinden yana görüş bildirirken, Fransa ve Almanya gibi ülkeler "temkinli" davranıyor ve "Rusya ile diyaloğun vazgeçilemez olduğunu" belirtiyorlar.
Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı ve bu ülkeye yönelik dayanışma konusunda görüş birliği içinde olduklarını teyit edecek müttefikler, ateşkese saygı gösterilmesi, Avrupa ülkelerinin de katılımıyla sürdürülecek diplomatik çözüm arayışlarına öncelik verilmesi gereği üzerinde duracaklar. NATO'ya katılım adaylığı askıda tutulan Gürcistan'ın bu durumunun değişmeyeceği, aksine, son gelişmelerin söz konusu adaylığın sürecini uzatabileceği ifade ediliyor.
Dengesiz yaklaşım sergilememe çağrısı
Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Dimitriy Ragozin, Konseyden önce yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerinin Kafkaslardaki krize ''dengesiz'' bir yaklaşım sergilememeleri çağrısında bulundu. Ragozin, İttifak'tan çıkacak mesajları çok iyi analiz edeceklerini, bunların gerçeklerden uzak görülmesi halinde NATO ile işbirliğinin ''kalitesinin korunamayacağını'' söyledi. Geçen hafta NATO-Rusya Konseyi'nin olağanüstü toplanması için çağrıda bulunan ancak talebi geri çevrilen Rogozin, artık bu istekte olmadıklarını belirterek, ABD'yi eleştirdi.
Amerikalı diplomatlar, ''21. yüzyılda geçerli kurallara saygı gösteren bir Rusya ile işbirliği ilişkisinden yana olduklarını'', bu ülkenin, komşusunun topraklarından işgal kuvvetlerini çekmesi gerektiğini söyleyip, Moskova'nın önerdiği olağanüstü NATO-Rusya Konseyi toplantısının bugünkü koşullarda gerçekleşmeyeceğini ifade ettiler. Amerikalılar, NATO'da bölünme olmadığını, müttefiklerin ''temel ilkeler'' üzerinde görüş birliği içinde bulunduklarını anlattılar. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'yı bünyesine alma iradesini teyit etmesi, böylece Rusya'ya sataşkanlık ve maceranın maliyetinin ne olacağının gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Brüksel'e gelen Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili'nin, başta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice olmak üzere çok sayıda NATO üyesi ülkenin bakanı ile görüşmelerde bulunması bekleniyor. Rice, NATO toplantısı öncesinde yaptığı açıklamalarda, Rusya'nın ''çok tehlikeli bir oyun içinde olduğu'' uyarısında bulundu ve ''NATO'nun, Rusya'nın, Gürcistan'daki stratejik amaçlarına ulaşmasına engel olacağını, Avrupa'da yeni bir Demir Perdeye izin vermeyeceğini'' söyledi.
''Rusya'nın, Gürcistan'da kazanmasına NATO tarafından izin verilemeyeceğini'' kaydeden Rice, İttifakın, ''Gürcistan'daki işgalinden ötürü Rusya'yı cezalandıracağını'' ifade etti. Rice, Gürcistan ve diğer Doğu Avrupa demokrasilerinin yeniden inşasına destek verilerek, Rusya'nın hırslarının boşa çıkarılacağını belirtti. NATO Konseyi toplantısı bugün son bulacak.