Katalanlar banka mevduatlarına vergi getirdi

Karar İspanya merkezi yönetimine meydan okuma olarak yorumlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi hükümeti, banka mevduatlarına vergi getirme kararı aldı. Karar, İspanya merkezi yönetimine meydan okuma olarak yorumlandı.
 
Katalonya'da yeni hükümetin kurulması çalışmaları devam ederken, mevcut durumda işlerliğini sürdüren Yönelim ve Birlik (CİU) Partisi iktidarı, süpriz bir karar aldı.
Özerk yönetim, hemen bugün yürürlüğe soktuğu kararla banka mevduatlarına vergi getirildiğini açıkladı. Katalan hükümeti sözcüsü Francesc Homs, bankalardan alınacak vergilerin müşterileri etkilemeyeceğini savunarak, bu vergilerden yıllık 500 milyon euro toplamayı öngördüklerini ifade etti.
 
İspanya merkezi hükümeti geçtiğimiz hafta aldığı bir kararda, daha önce Extremadura, Kanarya Adaları ve Endülüs bölgelerinde olduğu gibi ülkedeki her özerk yönetimin kendi vergisini almasını önlemek için banka mevduatlarından alınan devlet vergisini yüzde 0'a indirmişti.
 
Bağımsızlık yanlısı bir politika izleyen Katalan hükümeti, özellikle ekonomik krizden dolayı İspanya merkezi hükümetine zıt kararlar alıyor.
Katalonya özerk yönetiminin banka mevduatlarına vergi kararı, İspanya basınında "merkezi hükümete meydan okuma" olarak yorumlandı.