Katalonya'da bağımsızlık yanlıları arasında çatlak

İspanya'da, görevden alınan ayrılıkçı Katalan bakanlar için tutuklama emri çıkarıldı. Söz konusu kararı protesto etmek için düzenlenen gösterilere ancak birkaç yüz kişi katıldı. Katalonya'da merkez sağ ve aşırı sol partilerin birleştikleri bağımsızlık bloğunda da çatlaklar görülmeye başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya'da mahkeme, Katalonya'nın bağımsızlığını destekleyen kabinenin dokuz azledilmiş üyesinin tutuklanmasını emretti. Bu kişilerin tutuklanmasını emreden yargıç kararını şöyle açıkladı: "Sanıklar dikkatle tasarlanmış ayrılıkçı sürecin yönetilmesinde ve nihai hedeflerinin önüne çıkabilecek her türlü engelin aşılmasında aktif rol oynamışlardır"

Öte yandan Madrid'de değişik mahkemelerin, 1 Ekim bağımsızlık referandumundaki rolleri nedeniyle çağırdığı 20 Katalan siyasetçiden 15'i ifade vermeye gitti. Yüksek mahkeme önüne çıkan eski bakanlardan ise biri hariç, diğerleri ifade vermeyi reddetti.

Mahkemeler ayrılıkçı Katalan siyasetçilerden, olası para cezalarını karşılamak için şimdiden 6.2 milyon euro teminat yatırmalarını istedi.

Katalonya'nın Madrid hükümeti tarafından azledilen lideri Carles Puigdemont'un avukatı, müvekkilinin tutuklanması için de müzekkere çıkarıldığını söyledi. Ancak bu iddia İspanya yüksek mahkemesi tarafından yalanlandı.

Gözler 21 Aralık'taki seçime çevrildi

Bu arada Katalan bölgesel televizyonunda yayınlanan kısa bir konuşmada Puigdemont, "meşru Katalonya hükümetinin" serbest bırakılmasını istedi. Bu sırada Katalan parlamento binasının dışında toplanan yüzlerce kişi de aynı çağrıyı yaptı.

Ülkede büyük heyecan yaratan bağımsızlık girişimi yerine dikkatler şimdiden Katalonya yönetimi için 21 Aralık'ta yapılacak seçime çevrildi. Dokuz eski bakanın gözaltına alınma emrinin ardından yapılan protesto gösterisine ancak birkaç yüz kişi katıldı. Halbuki son iki aydır süren bağımsızlık gösterilerine yüz binlerce Katalan katılmıştı.

Katalonya'da merkez sağ ve aşırı sol partilerin birleştikleri bağımsızlık bloğunda da çatlaklar görülmeye başlandı. Puigdemont'un kendi partisi olan Demokratik Katalan Partisi içindeki bazı gruplar merkezi hükümet ile bir uzlaşmaya varılmasını savunuyorlar.