Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimler
Katalonya Özerk Yönetimi Meclis Başkanı Forcadell, "İspanya hükümeti, Katalan parlamentosuna sansür uyguluyor" dedi.
Katalonya Özerk Yönetimi Meclis Başkanı Carme Forcadell, "Katalonya sorunu, Avrupa'nın demokrasi sorunudur" dedi.
İspanya'daki yabancı basın mensuplarıyla Madrid'de bir araya gelen Forcadell, "Avrupa'da şu anda Katalonya'dan daha güçlü bir halk hareketi yok. Katalonya, çok güçlü bir Avrupacıdır. Hiçbir şekilde duvar örmeyi düşünmüyoruz. 21. yüzyılda Avrupa Birliği (AB) demokrasisinde nasıl olur da insanlar kendi geleceklerine karar veremez?" diye konuştu.
Katalonya'daki bağımsızlık talebinin ne Brexit ne de Bavyera ile karşılaştırılabileceğini söyleyen Forcadell, "Katalonya için tek örnek İskoçya'dır." ifadelerini kullandı.
Forcadell, "Söz konusu olan bağımsızlık değil, demokrasi. İspanya hükümeti, Katalan parlamentosuna sansür uyguluyor. Katalan meclisi egemen bir meclis ama neyi konuşup, oylayacağına İspanya hükümeti karar vermek istiyor. Bu bir ifade özgürlüğü ve demokrasi sorunudur" şeklinde konuştu.
"Son güne kadar İspanya hükümetiyle anlaşmak için çalışacağız"
Katalonya'da İspanya meclisinin onayı olmadan gerçekleşen 9 Kasım 2014 bağımsızlık oylamasını "katılımcı süreç" olarak adlandıran, bu yıl yapılmak istenenin ise referandum olacağını vurgulayan Forcadell, "Biz son güne kadar İspanya hükümeti ile anlaşmalı bir referandum yapmak için çalışacağız ama olmazsa referandumu da yapacağız." açıklamasında bulundu.
Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlerle bağlantılı olarak belediyelerde açılmış 400'den fazla hukuki soruşturma olduğunu kaydeden Forcadell, "Siyasi sorunlar siyasetle çözülür. Ama İspanya hükümeti bunu yargılaştırılmış bir siyasi sorun yaptı." diye konuştu.
"Hiçbir mahkeme Katalanların geleceğine karar veremez"
Bağımsızlık oylamasından dolayı yargılanacak eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve iki eski Katalan hükümeti üyesi hakkındaki dava ile ilgili soruları da yanıtlayan Forcadell, "İspanya'da ilk kez fikir tartışmaları yargılanıyor. Bu çok ciddi bir durum. Hiçbir demokraside buna izin veremeyiz. İspanya'da güçler ayrılığı yok. İspanya hükümeti, 'Katalonya sorunu oy kullanarak değil, mahkemelerce çözülür' diyor. Hiçbir mahkeme Katalanların geleceğine karar veremez." cevabını verdi.
Savcılığın, Artur Mas hakkında istediği 10 yıl kamu görevinden men cezasının kabul edilemez olduğunu savunan Forcadell, "Hiçbir demokraside hayal edilemeyecek suçlamalar var." ifadelerini kullandı.
Forcadell ayrıca Katalonya meclisinin bağımsızlığa ilişkin konuları gündeme almasına ilişkin soruşturmayı da eleştirerek, suçlamaların hepsini reddettiğini, Katalan Meclis Başkanı olarak her zaman yasalar çerçevesinde hareket ettiğini savundu.
"Tek taraflı bağımsızlık gündemimizde değil"
Yaklaşık 7,5 milyon nüfusu olan Katalonya'nın yüzde 80'inin referandum istediğini ve bunun yüzde 90'ının da "referandumdan çıkacak sonucu kabul etmeye hazır olduğunu" belirten Forcadell şunları kaydetti:
"Bizim hiçbir B planımız yok. Tek planımız vatandaşların kendi geleceklerine karar vermeleri. Katalan hükümeti, en geç eylül ayına kadar sonucu bağlayıcı olan bir referandum yapmak ve ardından seçime gitme sözünü veriyor."
Referandumun, Venedik Sözleşmesi esas alınarak sadece Katalonya'da gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Forcadell, olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanının Katalonya hükümetinin gündeminde olmadığını dile getirdi.
Bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden "Katalonya Ulusal Asamblesi" adlı STK'nın eski başkanı olan ve 27 Eylül 2015'ta Katalonya'da yapılan yerel parlamento seçimleri ile siyasete giren Forcadell, yeni bir seçimde aday olmayacağını söyledi.
Katalonya hükümeti, en geç eylül ayına kadar bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılacağını açıklayıp, bu yönde siyasi adımlar atsa da İspanya hükümeti hiçbir şekilde referandum olmayacağını vurguluyor.