Kharkiv’de Rusya yanlılarına karşı operasyon

Ukrayna Kharkiv’de Rusya yanlılarına karşı düzenlenen askeri operasyonda 70 kişi tutukladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KIEV- Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, ülkenin doğusundaki Kharkiv kentinde bölgesel yönetim merkezini işgal eden Rusya yanlısı göstericilerden 70 kişinin tutuklandığını söyledi.

              
Avakov Facebook'tan ilettiği mesajında, "Bir anti-terör operasyonu başlatılmıştır. Metro istasyonları ve kent merkezi kapatılmıştır. İşimiz bitince hepsi açılacaktır" dedi.
              
Interfax-Ukrayna haber ajansı, tutuklananların "ayrılıkçı  nitelikte yasadışı faaliyetler ile kitlesel boyutta düzen bozucu ve sağlığa zarar verici faaliyetlerle" suçlandıklarını bildirdi.
              
Rusya yanlısı göstericiler dün doğudaki Donetsk kentinde  kamu binalarını ele geçirerek ayrılıkçı bir cumhuriyet kurduklarını ilan etmişlerdi.
              
Ukrayna Başbakanı Arensy Yatseniuk Kharkiv, Luhansk ve Donetz'de meydana gelen benzer eylemler üzerine dün, "Ukrayna aleyhinde bir plan uygulamaya konuluyor... Buna göre yabancı askerler sınırı geçecek ve ülke topraklarını ele geçirecek" demişti.
              
Bu üç kentteki Rusya yanlısı göstericiler, Moskova'nın Kırım'ı ilhakından önce yapılan referandum benzeri bir oylamayla, halka Rusya'ya katılmayı isteyip istemediğinin sorulmasını talep ediyorlar.
              
Rusya dışişleri bakanlığı ise Ukrayna yetkililerine çağrıda bulunarak ülkenin güneyinde hükümet aleyhtarı gösterileri bastırmakla görevli olduğunu iddia ettiği askeri yığınağa son verilmesini istedi.
              
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bir iç savaşın patlak vermesine yol açabilecek askeri hazırlıkların derhal durdurulmasını talep ediyoruz" denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir