”Kıbrıs konusunda Türkiye'yle birşeyler yapmamız lazım”

Merkel, NATO Alman Atlantik Derneği tarafından başkent Berlin'de düzenlenen Güvenlik Konferansı'nın açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kıbrıs sorunun çözüme ulaştırılması konusunda çaba harcanması gerektiğini belirterek, "Kıbrıs konusunda Türkiye ile birlikte birşeyler yapmamız lazım" ifadesini kullandı.

Merkel, dün NATO Alman Atlantik Derneği tarafından başkent Berlin'de düzenlenen Güvenlik Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da çaba harcanması gerektiğini belirterek, "Gelecek nesillerin bizlere neden yıllarca birşey yapamadığımızı sormamaları için Kıbrıs konusunda Türkiye ile birlikte birşeyler yapmamız lazım" şeklinde konuştu.

Merkel, konferansa katılan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile çok sayıda sorunu ele aldıklarını belirterek, NATO'nun geçmiş yıllarda büyük başarılar elde ettiğini, ancak yeni yüzyılda çözülmesi gereken hala çok sayıda sorunun bulunduğuna işaret etti.

Dünyada hiçbir ülkenin sorunları tek başına çözemeyeceğini, sorunların çözümü için her ülkenin katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Merkel, dünyadaki çok sayıda tehdit nedeniyle ittifakın geleceğinin de yeni bir stratejik tasarımla şimdiden belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

"Güvenlik sadece askeri önlemlerle sağlanamaz"

"Güvenliğin sadece askeri önlemlerle sağlanamayacağını Afganistan'da gördük" diyen Merkel, tüm gelişmelere rağmen Afganistan'da istikrarın henüz sağlanamadığını, bunun için siyasi çabanın ve kalkınma yardımlarının gerekli olduğunu kaydetti.

Merkel, Afganistan'da demokratik kuruluşların oluşturulmasının önemli olduğunu, bu nedenle Almanya'nın polis eğitimine yardım ettiğini, ancak Afgan hükümetinin özellikle uyuşturucu ticaretine karşı mücadelede daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini  belirterek, bu ülkedeki uluslararası çalışmaların daha koordineli şekilde yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyesi olmalarını desteklediğini, ancak mevcut şartlar altında bu ülkelerin üyeliklerinin şimdilik mümkün görünmediğini bildiren Merkel, Rusya ile de yakınlaşılması için bu ülkeye olumlu sinyallerin verilmesi gerektiğini söyledi.

NATO zirvesinde ağırlıklı olarak Afganistan konusunun gündeme geleceğine inandığını kaydeden Merkel, Avrupa'da düzenlenen terör saldırılarının bu ülkeden kaynaklandığını, bunun da ülkelerin çöküntü içine girmelerine izin verilmemesi gereğini gösterdiğini, aksi takdirde bu tür ülkelerin terör yuvaları haline gelebileceğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Scheffer de 40 ülkeden davetlinin katıldığı konferansın açılışında yaptığı konuşmada, güvenliğin ancak tüm ülkelerin ortak çabalarıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Afganistan'daki yeniden imar çabalarının "iyi", askeri çabaların ise "kötü" olarak nitelendirilmesine karşı çıkan Scheffer, ülkenin yeniden imarının askeri çabalar olmadan mümkün olamayacağını söyledi.